Kupując szparagi należy zwrócić uwagę, czy nie są zwiędnięte, gdyż najsmaczniejsze są te jędrne. W domu powinno się je przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w naczyniu z wodą, tak jak kwiaty, by nie straciły na smaku. Również gotując szparagi należy uważać, by ich nie rozgotować pamiętając o tym, by główki wystawały ponad powierzchnię wody. Szparagi są wymagające, to prawda, ale mają tyle zalet, że warto po nie sięgać, zwłaszcza w sezonie.
Sałatka ze szparagów, szpinaku i pomidorków
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
10 dag szpinaku
20 dag pomidorków koktajlowych
½ czerwonej cebuli
1 łyżeczka cukru
sól
Sos:
2 łyżki oliwy
1 łyżka białego octu
sól, pieprz mielony
Przygotowanie:
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Zagotować wodę z dodatkiem cukru i soli. Szparagi ustawić w wodzie, tak aby główki wystawały ponad powierzchnię. Gotować około 10 minut.
Szparagi wyjąć z garnka, przelać zimną wodą, aby zachowały kolor. Pokroić szparagi w kilkucentymetrowe kawałki. Pomidorki umyć, przekroić na połowy. Cebulę obrać, pokroić na piórka. Szpinak opłukać, osączyć. Wymieszać wszystkie składniki sosu. W salaterce wymieszać szpinak, szparagi, cebulę i pomidorki. Sałatkę polać sosem.
Sałatka ze szparagów z gnocchi
Składniki:
½ pęczka zielonych szparagów
12 dag gnocchi
2 jajka
10 dag mieszanki sałat
1 czerwona cebula
12,5 dag mozzarelli
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżka oliwy
1 łyżka cukru
sól
Przygotowanie:
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Zagotować wodę z dodatkiem cukru i soli. Szparagi ustawić w wodzie, tak aby główki wystawały ponad powierzchnię. Gotować około 10 minut.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Mozzarellę pokroić w kostkę. Mieszankę sałat rozłożyć na półmisku. Gnocchi ugotować w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu. Wyjąć łyżką cedzakową na półmisek. Kluski polać oliwą, aby się nie sklejały.
Zagotować w rondelku 1 litr wody z octem. Jajko wbić do miseczki i delikatnie zsunąć na wrzątek. Gotować około 3 minut na słabym ogniu, aż białko się zetnie. Ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową. Tak samo ugotować drugie jajko. Na sałacie ułożyć szparagi, gnocchi i jajka, posypać cebulą oraz mozzarellą.