Kupując szparagi należy zwrócić uwagę, czy nie są zwiędnięte, gdyż najsmaczniejsze są te jędrne. W domu powinno się je przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w naczyniu z wodą, tak jak kwiaty, by nie straciły na smaku. Również gotując szparagi należy uważać, by ich nie rozgotować pamiętając o tym, by główki wystawały ponad powierzchnię wody. Szparagi są wymagające, to prawda, ale mają tyle zalet, że warto po nie sięgać, zwłaszcza w sezonie.

Sałatka ze szparagów, szpinaku i pomidorków

Składniki:

1 pęczek zielonych szparagów

10 dag szpinaku

20 dag pomidorków koktajlowych

½ czerwonej cebuli

1 łyżeczka cukru

sól

Sos:

2 łyżki oliwy

1 łyżka białego octu

sól, pieprz mielony

Przygotowanie:

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Zagotować wodę z dodatkiem cukru i soli. Szparagi ustawić w wodzie, tak aby główki wystawały ponad powierzchnię. Gotować około 10 minut.

Szparagi wyjąć z garnka, przelać zimną wodą, aby zachowały kolor. Pokroić szparagi w kilkucentymetrowe kawałki. Pomidorki umyć, przekroić na połowy. Cebulę obrać, pokroić na piórka. Szpinak opłukać, osączyć. Wymieszać wszystkie składniki sosu. W salaterce wymieszać szpinak, szparagi, cebulę i pomidorki. Sałatkę polać sosem.

Sałatka ze szparagów z gnocchi

Składniki:

½ pęczka zielonych szparagów

12 dag gnocchi

2 jajka

10 dag mieszanki sałat

1 czerwona cebula

12,5 dag mozzarelli

2 łyżki białego octu winnego

1 łyżka oliwy

1 łyżka cukru

sól

Przygotowanie:

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Zagotować wodę z dodatkiem cukru i soli. Szparagi ustawić w wodzie, tak aby główki wystawały ponad powierzchnię. Gotować około 10 minut.

Cebulę obrać, pokroić w piórka. Mozzarellę pokroić w kostkę. Mieszankę sałat rozłożyć na półmisku. Gnocchi ugotować w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu. Wyjąć łyżką cedzakową na półmisek. Kluski polać oliwą, aby się nie sklejały.

Zagotować w rondelku 1 litr wody z octem. Jajko wbić do miseczki i delikatnie zsunąć na wrzątek. Gotować około 3 minut na słabym ogniu, aż białko się zetnie. Ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową. Tak samo ugotować drugie jajko. Na sałacie ułożyć szparagi, gnocchi i jajka, posypać cebulą oraz mozzarellą.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments