Pomarańczowe i cytrynowe syropy doskonale nadają się do przygotowania aromatycznych herbat, napojów, drinków. Warto je przygotować od razu na cały rok, gdyż w chłodne dni będą rozgrzewać, a w upały doskonale chłodzić. Polecam syrop cytrynowy – korzenny, gdyż jest wspaniałym lekarstwem na przeziębienia, bezcennym zwłaszcza o tej porze roku. Ważne przy wykorzystywaniu cytrusów w przetworach, by zawsze przed ich obróbką, owoce dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem, gdyż są one pokryte woskami oraz preparatami chemicznymi. Na zdrowie!
Syrop pomarańczowy
Składniki:
3 kg pomarańczy
3 cytryny
1,5 kg cukru
Przygotowanie:
Z siedmiu pomarańczy zdjąć skórkę, pozostawiając białą błonkę. Skórki pokroić w cienkie paseczki i włożyć do zimnej wody. Wycisnąć sok ze wszystkich pomarańczy i cytryn.
Zagotować litr wody z cukrem, odstawić do ostygnięcia. Do garnka z syropem cukrowym dodać sok z cytrusów oraz skórki z pomarańczy. Całość gotować 15 minut na małym ogniu. Przecedzić syrop ze skórek i gotować dalej, do uzyskania konsystencji przypominającej płynny miód. Przez cały czas należy syrop mieszać i usuwać pianę.
Przygotować kilka słoiczków, napełnić je skórkami i zalać wrzącym syropem, dokładnie zakręcić. Pozostały syrop przelać do buteleczek i dokładnie zakręcić.
* Tak przygotowaną skórkę można wykorzystać do pieczenia ciast lub dekoracji.
Syrop cytrynowy
Składniki:
15 cytryn
600 g cukru
Przygotowanie:
Przygotować cytryny. Z dwóch owoców zdjąć skórkę i pokroić w paseczki. Z cytryn wycisnąć sok.
Cukier, sok z cytryn oraz skórki zagotować, gotować na małym ogniu do momentu pojawienia się na powierzchni przezroczystej powłoki. Przecedzić syrop.
Przygotować malutki słoiczek, napełnić go skórkami i zalać wrzącym syropem. Zakręcić. Pozostały syrop przelać do buteleczek, zakręcić.
* Tak przygotowaną skórkę można wykorzystać do pieczenia ciast lub dekoracji.
Syrop cytrynowy korzenny
Składniki (na 1 słoik ½ litr):
3 cytryny
korzeń imbiru ok. 5 cm
2 gwiazdki anyżu
3 goździki
1 szklanka płynnego miodu
Przygotowanie:
Przygotować cytryny. Imbir obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cytryny wraz ze skórką pokroić w cienkie plastry.
Przygotować wyparzony słoik. Układać ciasno, naprzemiennie: warstwę cytryn oraz warstwę imbiru z goździkami i anyżkiem, całość zalać miodem. Potrząsnąć delikatnie słoikiem, aby miód wypełnił wszystkie szczeliny. Zakręcić słoik szczelnie, odstawić w chłodne miejsce.
Po dobie syrop nadaje się do spożycia, najlepiej pić go trzy razy dziennie po 1 łyżce w trakcie przeziębienia lub jeden raz dziennie, po 1 łyżce profilaktycznie, w celu wzmocnienia odporności.