Kolorowe przystawki, przekąski na góra dwa kęsy, cieszą się ogromną popularnością podczas przyjęć. Niezmiennie popularne wśród nich są wytrawne babeczki bankietowe, które pięknie się prezentują oraz mają tę zaletę, że są łatwe w jedzeniu. Babeczki łatwo przygotować w domu, warto samemu upiec korpusy i nadziać je różnymi farszami. Ci, którzy nie mają czasu, mogą kupić w sklepach piekarniczych wygodne do napełnienia wytrawne korpusy, które wystarczy nadziać ulubionym nadzieniem i gotowe. Smacznego 🙂
Babeczki – korpusy
Składniki:
(18-20 babeczek)
35 dag mąki
Szczypta soli
12 dag zimnego masła
1 jajko
2 łyżki śmietany
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z solą, posiekać z pokrojonym na małe kawałeczki masłem. Odstawić do lodówki na 30 minut. Dodać jajo rozbite ze śmietaną i zagnieść ciasto. Ciasto cienko rozwałkować i okrągłym wykrojnikiem wyciąć krążki o średnicy około 11 cm, tj. odpowiednio do wielkości średnicy górnej części foremek do pieczenia babeczek.
Krążkami ciasta luźno wykładać foremki. Przed pieczeniem spód babeczek nakłuć widelcem. Piec 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Ważne! Nadzienie nakładać do babeczek bezpośrednio przed podaniem, by nie rozmiękły.
Babeczki z nadzieniem śledziowym
Składniki:
3 płaty śledziowe ( ok. 20 dag)
1 duża cebula
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki
pieprz
½ szklanki śmietany
2 jaja ugotowane na twardo
1 łyżka posiekanego koperku
Przygotowanie:
Filety śledziowe pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić w oleju ( nie przypalić). Dodać śledzie, delikatnie oprószyć mąką, poddusić, dodać pieprz, zalać śmietaną i zagotować. Jajka drobno posiekać i dodać do gorącego śledzia w śmietanie. Wymieszać, ostudzić.
Zimną masę nakładać do babeczek (po 1 czubatej łyżeczce). Posypać posiekanym koperkiem.
Wariant na gorąco
Babeczki z nadzieniem śledziowym można również podawać na gorąco; przed podaniem na stół napełnione babeczki należy wstawić do gorącego piekarnika na 2-3 minuty.
Babeczki z nadzieniem z zielonego groszku
Składniki:
½ puszki groszku konserwowego
2, 3 ząbki czosnku
1 duża cebula
2 łyżki oleju
1 łyżka koncentratu pomidorowego (lub 2 łyżki keczupu)
sól, pieprz do smaku
½ łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Groszek starannie odsączyć z zalewy. Czosnek posiekać bardzo drobno, cebulę nieco grubiej. Olej bardzo starannie wymieszać z koncentratem pomidorowym, dodać sól, pieprz i cukier. Wszystkie składniki połączyć z groszkiem. Farsz odstawić na 1 godzinę do lodówki, po schłodzeniu napełnić babeczki.
Babeczki z nadzieniem z mielonki i sera
Składniki:
10 dag twardego żółtego sera
10 dag wieprzowej mielonki
1 mały kwaszony ogórek (lub 2 korniszony)
3-4 łyżki majonezu
1 łyżeczka pieprzu Cayenne
posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Ser utrzeć na tarce z dużymi oczkami. Mielonkę pokroić w cienkie, krótkie paseczki, ogórek w drobną kostkę. Majonez wymieszać z pieprzem Cayenne. Ser, mielonkę i ogórek wymieszać, połączyć z majonezem. Po nałożeniu do babeczek posypać posiekaną natką pietruszki.