Ten gęsty i pożywny kapuśniak z pulpetami, dzięki dodatkowi kaszy jaglanej i dyni, może być wspaniałym posiłkiem jednogarnkowym. Warto zrobić go więcej, gdyż doskonale smakuje również kolejnego dnia. Przed podaniem, koniecznie posypcie obficie każdą porcję natką pietruszki, świeżą kolendrą lub koperkiem, będzie ciekawiej, bardziej zdrowo i smaczniej.
Składniki:
½ niewielkiej główki kapusty
6 łyżek kaszy jaglanej
200 g dyni
5 niewielkich ziemniaków
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 owoce ziela angielskiego
1 łyżeczka kminku
sól, pieprz do smaku
Pulpety:
400 g mielonego mięsa wieprzowego
1 jajko
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę oczyścić, poszatkować. Czosnek obrać i przekroić na pół. Dynię obrać ze skórki, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Do dużego garnka włożyć kapustę, zalać 1 ½ litra wody, lekko posolić, doprowadzić do wrzenia. Dodać masło, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, gotować pod przykryciem 30 minut.
Przygotować pulpety: czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z mięsem, jajkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić i uformować małe, okrągłe pulpeciki.
Sprawdzić w garnku, czy kapusta będzie prawie miękka. Jeżeli tak, to dodać ziemniaki i kaszę jaglaną. Posolić i dalej gotować około 15 minut. Jeżeli płynu będzie zbyt mało, można dodać niewielką ilość gorącej wody.
Do gotującej się zupy delikatnie włożyć pulpety, po 5 minutach dodać dynię.
Gotować wszystko razem kolejne kilka minut, aż mięso będzie ugotowane, a warzywa miękkie. Przed końcem gotowania kapuśniak doprawić do smaku.
fot. Pexels/ Zdjęcie poglądowe