Potrawy z kociołka to bez wątpienia klasyka kuchni myśliwskiej. Do podstawowego przepisu można dodać ulubione warzywa, chociażby pomidory, lub zioła, by za każdym razem danie inaczej smakowało. Kociołek myśliwego może być również wstępem do gotowania potraw z dziczyzny, gdyż nie wymaga specjalnego doświadczenia w trudnej sztuce przyrządzania tego szlachetnego mięsa. Jedyne o czym należy pamiętać, to by kociołek nie był wstawiany bezpośrednio do ognia, tylko by był ustawiony nad żarem. Smacznego!
Składniki:
250 g wędzonego boczku z dzika
250 g wędzonych żeberek z dzika
150 g kiełbasy myśliwskiej
1 kg ziemniaków
2 duże cebule
5 marchewek
1 pietruszka
1 mała biała kiełbasa
6 ząbków czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
½ łyżeczki cząbru
4 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
sól, pieprz
Wykonanie:
Przygotować grill lub rozpalić ognisko, kociołek potrzebuje żaru. Mięso pociąć w plastry, warzywa w talarki. Na dnie 5 litrowego kociołka położyć skórę z boczku, kociołek wyłożyć liśćmi kapusty.
Układać naprzemiennie: ziemniaki, plastry cebuli, posiekany czosnek, pokrojony w kostkę boczek, pokrojone w plasterki marchewkę i pietruszkę, pokrojoną kiełbasę oraz poporcjowane żeberka. Każdą warstwę posypać przyprawami, solą i pieprzem.
Na wierzchu ułożyć liście kapusty i przykryć kociołek pokrywką. Garnek postawić nad żarem, tak, by nie stykał się z nim bezpośrednio dnem oraz bokami. Po ok. 1 ½ godziny sprawdzić, czy składniki są wystarczająco miękkie.
Gdzie się kupuje wędzony boczek i żeberka z dzika?