Lekarze i dietetycy nie mają wątpliwości, że osoby, które jedzą dużo ryb, rzadziej zapadają na choroby układu krążenia, alergie, miażdżycę i nowotwory. Ze względu na ich ogromną wartość odżywczą, ryby powinny trafiać na nasz stół co najmniej 2-3 razy w tygodniu. Cenię pstrągi, gdyż mają smaczne, chude mięso, które zawiera najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3. Pstrąg w śmietanie jest bardzo prosty do przygotowania i będzie smakować każdemu. Smacznego!
Składniki:
2 pstrągi
1 cytryna
przyprawy: słodka papryka, sól, pieprz
3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Sprawić pstrąga pozbawiając go jedynie wnętrzności, pozostawiając łeb oraz płetwy.
Sprawionego pstrąga skropić dość obficie sokiem z cytryny, zarówno wewnątrz jak i zewnątrz. Obtoczyć w mące (najlepiej w krupczatce) wymieszanej z przyprawami. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron.
Usmażone pstrągi odłożyć na bok w ciepłe miejsce i przygotować sos.
Na ten sam tłuszcz na patelni, na której smażona była ryba, wycisnąć czosnek, krótko przesmażyć i całość zalać śmietaną. Sos zagotować, polać nim ryby, pozostały przelać do sosjerki.
Podawać z ziemniakami i zieloną sałatą.