Lekarze i dietetycy nie mają wątpliwości, że osoby, które jedzą dużo ryb, rzadziej zapadają na choroby układu krążenia, alergie, miażdżycę i nowotwory. Ze względu na ich ogromną wartość odżywczą, ryby powinny trafiać na nasz stół co najmniej 2-3 razy w tygodniu. Cenię pstrągi, gdyż mają smaczne, chude mięso, które zawiera najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3. Pstrąg w śmietanie jest bardzo prosty do przygotowania i będzie smakować każdemu. Smacznego!

Składniki:

2 pstrągi

1 cytryna

przyprawy: słodka papryka, sól, pieprz

3 ząbki czosnku

Śmietana 30%

Przygotowanie:

Sprawić pstrąga pozbawiając go jedynie wnętrzności, pozostawiając łeb oraz płetwy.

Sprawionego pstrąga skropić dość obficie sokiem z cytryny, zarówno wewnątrz jak i zewnątrz. Obtoczyć w mące (najlepiej w krupczatce) wymieszanej z przyprawami. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron.

Usmażone pstrągi odłożyć na bok w ciepłe miejsce i przygotować sos.

Na ten sam tłuszcz na patelni, na której smażona była ryba, wycisnąć czosnek, krótko przesmażyć i całość zalać śmietaną. Sos zagotować, polać nim ryby, pozostały przelać do sosjerki.

Podawać z ziemniakami i zieloną sałatą.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments