Kuchnia libańska kojarzy się z intensywnymi barwami, oryginalnym smakiem i egzotycznym aromatem. Klasycznym daniem tej kuchni jest ryż przyprawiony niesamowitą mieszanką 7 przypraw libańskich. Jest to mieszanka uniwersalna i tak dobra, że warto od razu przygotować podwójną porcję. Gdy nie mamy pod ręką bulionu, do przygotowania ryżu można wykorzystać wodę, ale przypraw nie da się niczym zastąpić, gdyż to właśnie ta mieszanka sprawia, że ryż po libańsku jest tak wyjątkowy i pyszny. Smacznego ryżu!

Składniki:

1/3 szklanki makaronu nitki

2 szklanki ryżu

500 ml wywaru mięsnego lub warzywnego

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka siedmiu przypraw libańskich

sól do smaku

Przygotowanie:

Ryż przepłukać na sicie pod bieżącą, zimną wodą. W rondlu rozgrzać oliwę, wsypać pokruszony makaron (6 – 7 cm) i smażyć do lekkiego zarumienienia.

Do rondla z makaronem dodać opłukany ryż oraz przyprawy, wszystko razem zamieszać i zalać bulionem (płynu powinno być około 1 cm wysokości nad ryżem).

Gotować pod przykryciem około 15-20 minut na małym ogniu. Ryż powinien być sypki.

Przyprawa 7 przypraw libańskich

Składniki:

1 łyżeczka zmielonego, czarnego pieprzu

1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego

1 łyżeczka zmielonych goździków

1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej

1 łyżeczka cynamonu w proszku

1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry

1 łyżeczka imbiru w proszku

Przygotowanie:

Przyprawy można zemleć w młynku lub rozdrobnić w moździerzu. 7 przypraw wymieszać, przesypać do szczelnego, zamykanego pojemnika.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments