Jest to przepis na genialne śliwki w occie, które „same” się robią. Przepis jak znalazł dla zabieganych osób, nie mających czasu na pracochłonne wekowanie. Są bardzo dekoracyjne, aromatyczne, zawsze twarde i pyszne. Wykorzystuję je nie tylko jako samodzielny dodatek do przekąsek, koreczków, ale również jako składnik sałatek z sera żółtego. Te śliwki są świetne, zróbcie je koniecznie!

Składniki:

3 kg śliwek węgierek bez pestek

1 kg cukru

Zalewa:

1 litr wody

½ litra octu 10%

goździki na zapach

Przygotowanie:

Ugotować zalewę.

Śliwki przełożyć do miski, zalać gorącą zalewą (nie wrzącą) i odstawić na 24 godziny.

Odcedzić, zachowując ocet.

Odcedzone śliwki zasypać cukrem i pozostawić w misce na dwie doby.

Przekładać do niewielkich słoików, zalać powstałym sokiem z cukru, zakręcić.

Nie ma potrzeby pasteryzowania, śliwki świetnie przechowują się i dwa lata.

Ocet przelać do małych buteleczek i wykorzystywać do dresingów.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments