Boczniaki to grzyby, które z każdym rokiem zyskują na popularności. Są bardzo smaczne, łagodne w smaku i delikatnie aromatyczne. Zastępują mięso i z powodzeniem można z nich przygotować dania à la flaczki, zapiekanki czy kotlety schabowe. Boczniaki są uznawane za grzyby lecznicze i co ważne, nie tracą swoich właściwości prozdrowotnych, nawet podczas obróbki termicznej. Jedzmy te magiczne grzyby dla ich smaku i dla ich niezwykłych zalet odżywczych. Smacznego!
Boczniaki à la schabowy
Składniki:
5 dużych kapeluszy boczniaka
4 łyżki mąki
2 jajka
4 łyżki startej bułki
3 łyżki masła
2 szklanki mleka
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapelusze boczniaka umyć, osuszyć, namoczyć przez 15 minut w mleku. Posolić i popieprzyć. Wyjąć grzyby z mleka, obtoczyć kolejno w mące, roztrzepanym jajku, na końcu w bułce tartej.
Smażyć z każdej strony na gorącym tłuszczu, aż do zrumienienia. Zmniejszyć ogień i smażyć około 10 minut.
Boczniaki à la flaczki
Składniki:
75 dkg boczniaka
2 marchewki
1 pietruszka
nieduży kawałek selera
kawałek białej części pora
1 cebula
4 szklanki rosołu
4 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej
1/3 szklanki śmietany
½ łyżki majeranku i tymianku
1 liść laurowy
6 ziaren pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
imbir, starta gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Przygotowanie:
Warzywa oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ewentualnie drobno pokroić w paseczki). Boczniaki umyć i pokroić w paseczki. Rozgrzać głęboką patelnię z tłuszczem, przełożyć grzyby i warzywa, smażyć około 5 minut.
Dolać bulion, włożyć liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotować około 20 minut. Z mąki i dwóch łyżek masła ugnieść kulkę i włożyć ją do flaczków. Dodać pozostałe przyprawy, wymieszać, zagotować i dodać zahartowaną śmietanę.
* Flaczki podawać z pieczywem.
Zapiekanka z boczniaków
Składniki:
50 dag boczniaków
60 dag ziemniaków
2 jajka
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 pomidory
1 szklanka śmietany
10 dkg startego żółtego sera
tłuszcz do smażenia
oregano, cząber, sól, pieprz
Przygotowanie:
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w plasterki. Cebule obrać i pokroić w talarki. Boczniaki opłukać, osuszyć, pokroić w paseczki. Na dwóch patelniach osobno podsmażyć ziemniaki i grzyby.
Przygotować naczynie żaroodporne, wysmarować jego dno oraz ścianki tłuszczem. Układać naprzemiennie podsmażone ziemniaki, grzyby, cebulę i plastry pomidorów. Posypać solą i pieprzem. Jajka połączyć ze śmietaną, posolić, popieprzyć dodać sporo cząbru i oregano. Zalać tym zawartość naczynia żaroodpornego, posypać żółtym serem. Zapiekać pod przykryciem przez 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels