Kotleciki z tofu mogą być propozycją dla każdego, nie tylko dla wegetarian i osób na diecie bezglutenowej. Mogą być świetną przekąską do pracy jak i daniem na każdą inną okazję. Przepisy na takie kotleciki wywodzą się z kuchni indyjskiej, słynącej z różnorodności smaków i zapachów. Dla odważnych, zamiast suszonego czosnku, można wykorzystać do ich przygotowania asafetydę, niezwykle popularną przyprawę w kuchni orientalnej. Polecam i taką wersję. Smacznego!

Kotleciki z tofu ze słonecznikiem

Składniki:

250 g tofu naturalnego

1 ugotowany ziemniak

½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

1 pęczek zielonej pietruszki

¼ szklanki uprażonego słonecznika

Sól do smaku

½ łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka suszonego czosnku

szczypta kurkumy

5 łyżek oliwy do podsmażenia tofu

Przygotowanie:

Tofu pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie z przyprawami i solą, następnie dodać posiekaną pietruszkę. Kaszę i ziemniaki zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Wszystkie składniki razem połączyć, wyrobić ręką masę i formować okrągłe małe kotleciki.

Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, rozłożyć kotleciki i piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

* Kotleciki można smażyć na patelni na złoty kolor z obydwu stron.

Kotleciki z tofu z zielonym groszkiem

Składniki:

250 g tofu naturalnego

¾ szklanki zielonego groszku konserwowego

1 pęczek koperku

2 łyżki zmielonego siemienia lnianego

½ szklanki wrzącej wody

1 łyżeczka suszonego czosnku

1 łyżeczka curry

sól do smaku

1/3 łyżeczki mielonego pieprzu

3 duże łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

Dwie łyżki siemienia lnianego zmiksować z ½ szklanki wrzącej wody. Tofu i groszek zmielić w maszynce do mielenia mięsa, dodać koperek, zmiksowane siemię lniane i resztę składników. Dokładnie wymieszać masę, formować okrągłe kotleciki.

Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, rozłożyć kotleciki i piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments
Varia
1 rok temu

Robiłam podobne i dałem mięsożercy do spróbowania, zjadł ze smakiem ale oczywiście jak się dowiedział to stwierdził że to obraza nazywać je kotletami.