Kotleciki z tofu mogą być propozycją dla każdego, nie tylko dla wegetarian i osób na diecie bezglutenowej. Mogą być świetną przekąską do pracy jak i daniem na każdą inną okazję. Przepisy na takie kotleciki wywodzą się z kuchni indyjskiej, słynącej z różnorodności smaków i zapachów. Dla odważnych, zamiast suszonego czosnku, można wykorzystać do ich przygotowania asafetydę, niezwykle popularną przyprawę w kuchni orientalnej. Polecam i taką wersję. Smacznego!
Kotleciki z tofu ze słonecznikiem
Składniki:
250 g tofu naturalnego
1 ugotowany ziemniak
½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 pęczek zielonej pietruszki
¼ szklanki uprażonego słonecznika
Sól do smaku
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka suszonego czosnku
szczypta kurkumy
5 łyżek oliwy do podsmażenia tofu
Przygotowanie:
Tofu pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie z przyprawami i solą, następnie dodać posiekaną pietruszkę. Kaszę i ziemniaki zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Wszystkie składniki razem połączyć, wyrobić ręką masę i formować okrągłe małe kotleciki.
Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, rozłożyć kotleciki i piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
* Kotleciki można smażyć na patelni na złoty kolor z obydwu stron.
Kotleciki z tofu z zielonym groszkiem
Składniki:
250 g tofu naturalnego
¾ szklanki zielonego groszku konserwowego
1 pęczek koperku
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
½ szklanki wrzącej wody
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka curry
sól do smaku
1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
3 duże łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Dwie łyżki siemienia lnianego zmiksować z ½ szklanki wrzącej wody. Tofu i groszek zmielić w maszynce do mielenia mięsa, dodać koperek, zmiksowane siemię lniane i resztę składników. Dokładnie wymieszać masę, formować okrągłe kotleciki.
Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, rozłożyć kotleciki i piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Robiłam podobne i dałem mięsożercy do spróbowania, zjadł ze smakiem ale oczywiście jak się dowiedział to stwierdził że to obraza nazywać je kotletami.