Ryby zbyt rzadko goszczą na naszych stołach, dlatego warto przygotować smaczne kotlety z filetów rybnych, które bez wątpienia przypadną do gustu każdemu. Rybne kotlety mielone można usmażyć nie tylko z mintaja, ale z każdej ryby morskiej lub słodkowodnej. Ciekawe w smaku są również burgery z łososia, które są doskonałą alternatywą dla klasycznych, przygotowanych z wołowiny. Jedzmy ryb jak najwięcej. Smacznego!

Kotlety mielone z mintaja

Składniki:

500 g filetów mintaja bez skóry i ości

1 cebula cukrowa

½ pęczka natki pietruszki

1 łyżka kaszy manny

1 jajko

1 bułeczka

sól, pieprz biały do smaku

bułka tarta do panierowania

mleko do moczenia

tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać. Filety opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku. Cebulę obrać, umyć i pokroić w ćwiartki.

Rybę z cebulą zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Bułeczkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Dodać do masy rybnej, wymieszać.

Do masy rybnej dodać jajko, kaszę manną i natkę pietruszki, posolić, popieprzyć i dobrze wymieszać. Masa rybna powinna mieć konsystencję taką jak mięso na kotlety mielone.

Do miseczki wsypać bułkę tartą. Z masy rybnej formować niewielkie kotleciki, każdy obtoczyć w bułce tartej. Rozgrzać tłuszcz na patelni, smażyć kotleciki na rumiano.

Wyciągać z patelni i wykładać na ręcznik papierowy, by odsączyć kotleciki z nadmiaru tłuszczu. Podawać od razu po usmażeniu.

Burgery rybne w sezamie

Składniki:

500 g świeżego filetu z łososia

1 jajko

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżka tartej bułki

1 łyżka soku z cytryny

1 kajzerka

mleko do namoczenia bułki

sól, pieprz biały do smaku

jasny i ciemny sezam do panierowania

tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Filet z ryby umyć, pozbawić ewentualnych ości, drobno posiekać. Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć i dodać do łososia. Do ryby dodać sos rybny i sok z cytryny, jajko, sól i pieprz, całość dokładnie wymieszać. Powinna powstać gęsta i zwarta masa. Formować okrągłe, płaskie kotlety, każdy obtoczyć w sezamie.

Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć burgery na rumiano. Po osmażeniu odsączyć burgery z nadmiaru tłuszczu.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments