Ryby zbyt rzadko goszczą na naszych stołach, dlatego warto przygotować smaczne kotlety z filetów rybnych, które bez wątpienia przypadną do gustu każdemu. Rybne kotlety mielone można usmażyć nie tylko z mintaja, ale z każdej ryby morskiej lub słodkowodnej. Ciekawe w smaku są również burgery z łososia, które są doskonałą alternatywą dla klasycznych, przygotowanych z wołowiny. Jedzmy ryb jak najwięcej. Smacznego!
Kotlety mielone z mintaja
Składniki:
500 g filetów mintaja bez skóry i ości
1 cebula cukrowa
½ pęczka natki pietruszki
1 łyżka kaszy manny
1 jajko
1 bułeczka
sól, pieprz biały do smaku
bułka tarta do panierowania
mleko do moczenia
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać. Filety opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku. Cebulę obrać, umyć i pokroić w ćwiartki.
Rybę z cebulą zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Bułeczkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Dodać do masy rybnej, wymieszać.
Do masy rybnej dodać jajko, kaszę manną i natkę pietruszki, posolić, popieprzyć i dobrze wymieszać. Masa rybna powinna mieć konsystencję taką jak mięso na kotlety mielone.
Do miseczki wsypać bułkę tartą. Z masy rybnej formować niewielkie kotleciki, każdy obtoczyć w bułce tartej. Rozgrzać tłuszcz na patelni, smażyć kotleciki na rumiano.
Wyciągać z patelni i wykładać na ręcznik papierowy, by odsączyć kotleciki z nadmiaru tłuszczu. Podawać od razu po usmażeniu.
Burgery rybne w sezamie
Składniki:
500 g świeżego filetu z łososia
1 jajko
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka soku z cytryny
1 kajzerka
mleko do namoczenia bułki
sól, pieprz biały do smaku
jasny i ciemny sezam do panierowania
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Filet z ryby umyć, pozbawić ewentualnych ości, drobno posiekać. Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć i dodać do łososia. Do ryby dodać sos rybny i sok z cytryny, jajko, sól i pieprz, całość dokładnie wymieszać. Powinna powstać gęsta i zwarta masa. Formować okrągłe, płaskie kotlety, każdy obtoczyć w sezamie.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć burgery na rumiano. Po osmażeniu odsączyć burgery z nadmiaru tłuszczu.