Sezon na grilla trwa, oprócz mięsa i warzyw warto zapiekać również owoce. Pieczone jabłka, gruszki, morele są świetnym pomysłem na lekkie i niskokaloryczne desery. Polecam do grillowania także egzotyczne owoce, zwłaszcza ananasa, którego wystarczy pokroić w cienkie plastry razem ze skórką i obtoczyć w panierce z brązowego cukru, który pod wpływem wysokiej temperatury cudownie się skarmelizuje, pycha! Zamiast ciasteczek i batonów jedzmy grillowane owoce, smacznego!

Owocowy mix z grilla

Składniki:

3 jabłka

3 gruszki

6 śliwek

3 łyżki masła

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki cukru kryształu

20 dag śmietany 36-procentowej

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka cukru wanilinowego

Przygotowanie:

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem kryształem i cukrem wanilinowym. Gruszki i jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w kostkę. Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki.

Przygotować arkusze folii aluminiowej, wysmarować je masłem i na każdym arkuszu układać: ½ gruszki, 1 śliwkę i pokrojone jabłka (ilość odpowiadająca połowie jabłka). Posypać cukrem pudrem i szczyptą cynamonu. Folię szczelnie zawinąć, układać pakunki na średnio rozgrzanym ruszcie. Piec 15-20 minut. Podawać gorące z dodatkiem bitej śmietany.

* Do zapiekania można wykorzystywać każdy rodzaj owoców.

Gruszki z ajerkoniakiem

Składniki:

8 twardych gruszek

10 dag serka homogenizowanego, waniliowego

½ szklanki ajerkoniaku

płatki migdałowe

Przygotowanie:

Ajerkoniak wymieszać z serkiem. Gruszki umyć, przekroić na pół, delikatnie usunąć gniazda nasienne. Każdą połówkę owinąć w folię aluminiową i piec 10-15 minut. Gdy gruszki zmiękną, rozchylić folię tworząc z niej podstawkę. Polać gruszki masą ajerkoniakową. Posypać płatkami migdałowymi. Zapiekać jeszcze 3-5 min.

Banany z rusztu

Składniki:

7 bananów

15 dag masła

2-3 łyżki cukru pudru

mielony cynamon

Przygotowanie:

Banany obrać, przekroić w wzdłuż na pól, posmarować przekrój roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem. Piec na tacce aluminiowej przez 10-15 minut. Przed podaniem można ponownie posypać cynamonem.

Subscribe
Powiadom o
guest


0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments