Sezon na grilla trwa, oprócz mięsa i warzyw warto zapiekać również owoce. Pieczone jabłka, gruszki, morele są świetnym pomysłem na lekkie i niskokaloryczne desery. Polecam do grillowania także egzotyczne owoce, zwłaszcza ananasa, którego wystarczy pokroić w cienkie plastry razem ze skórką i obtoczyć w panierce z brązowego cukru, który pod wpływem wysokiej temperatury cudownie się skarmelizuje, pycha! Zamiast ciasteczek i batonów jedzmy grillowane owoce, smacznego!
Owocowy mix z grilla
Składniki:
3 jabłka
3 gruszki
6 śliwek
3 łyżki masła
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru kryształu
20 dag śmietany 36-procentowej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Przygotowanie:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem kryształem i cukrem wanilinowym. Gruszki i jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w kostkę. Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
Przygotować arkusze folii aluminiowej, wysmarować je masłem i na każdym arkuszu układać: ½ gruszki, 1 śliwkę i pokrojone jabłka (ilość odpowiadająca połowie jabłka). Posypać cukrem pudrem i szczyptą cynamonu. Folię szczelnie zawinąć, układać pakunki na średnio rozgrzanym ruszcie. Piec 15-20 minut. Podawać gorące z dodatkiem bitej śmietany.
* Do zapiekania można wykorzystywać każdy rodzaj owoców.
Gruszki z ajerkoniakiem
Składniki:
8 twardych gruszek
10 dag serka homogenizowanego, waniliowego
½ szklanki ajerkoniaku
płatki migdałowe
Przygotowanie:
Ajerkoniak wymieszać z serkiem. Gruszki umyć, przekroić na pół, delikatnie usunąć gniazda nasienne. Każdą połówkę owinąć w folię aluminiową i piec 10-15 minut. Gdy gruszki zmiękną, rozchylić folię tworząc z niej podstawkę. Polać gruszki masą ajerkoniakową. Posypać płatkami migdałowymi. Zapiekać jeszcze 3-5 min.
Banany z rusztu
Składniki:
7 bananów
15 dag masła
2-3 łyżki cukru pudru
mielony cynamon
Przygotowanie:
Banany obrać, przekroić w wzdłuż na pól, posmarować przekrój roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem. Piec na tacce aluminiowej przez 10-15 minut. Przed podaniem można ponownie posypać cynamonem.