Pasta pomidorowa ma gęstą i zwartą konsystencję, dzięki czemu jest doskonała jako dodatek do kanapek, pieczonych warzyw, mięs, ryb oraz serów. Sprawdza się również jako przyprawa do dań na gorąco, zup lub jako baza do dipów. Pasta pomidorowa z cebulą wywodzi się z kuchni indyjskiej, zaś pasta pomidorowa z jabłkami to przepis prosto Australii. Zaproście do swoich domów odrobinę egzotycznych smaków, warto. Smacznego!
Pasta pomidorowa z cebulą
Składniki:
1 kg dojrzałych, mięsistych pomidorów
2 duże cebule
6 ząbków czosnku
¾ szklanki octu winnego
1 szklanka cukru
po ¼ łyżeczki:
mielonej słodkiej papryki
mielonych goździków
mielonego kardamonu
startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Przełożyć do misy blendera, poszatkować. Przełożyć do rondla i dusić pod przykryciem 10 minut.
Posiekać cebulę, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do rondla razem z połową octu. Zamieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować kolejne 15 minut.
Masę zmiksować, przetrzeć przez sito. Ponownie przełożyć do rondla, dodać pozostały ocet, cukier i przyprawy, dokładnie wymieszać i gotować przez 40 minut.
Gorącą pastę przełożyć do wyparzonych słoiczków, pasteryzować przez 10-15 minut.
Pasta pomidorowa z jabłkami
Składniki:
50 dag winnych jabłek
20 dag dojrzałych, mięsistych pomidorów
1 duża cebula
1 szklanka octu winnego
3 łyżki wody
½ łyżeczki mielonego imbiru
¼ łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka ostrej musztardy
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki mielonego pieprzu
Przygotowanie:
Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Przełożyć do rondla, skropić wodą i prażyć pod przykryciem, aż się rozgotują.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do rondla z jabłkami dodać pomidory, cebulę oraz ocet. Gotować na niewielkim ogniu przez 30 minut.
Masę zmiksować, przetrzeć przez sito. Ponownie przełożyć do rondla, dodać cukier, musztardę i przyprawy, dokładnie wymieszać i gotować przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Gorącą pastę przełożyć do wyparzonych słoiczków, pasteryzować przez 10-15 minut.
Fot. Zdjęcie poglądowe/Pexels