Jeżeli planujecie ziemniaki do obiadu, to koniecznie zróbcie puree, najlepiej z dodatkiem innych warzyw. Posiłek stanie się bardziej wyrafinowany, a ziemniaki, dzięki dodatkom, zmienią nie tylko swój smak ale i barwę. Puree z dodatkiem dyni czy groszku zachwyci kolorem, a z dodatkiem selera – aromatem. Do przygotowania idealnie jedwabistego puree najlepsze są mączyste odmiany starszych ziemniaków. Warto przygotować większą ilość puree, gdy zostanie, to nie problem, można wtedy przygotować wspaniałą zapiekankę. Smacznego!

Puree z ziemniaków – przepis podstawowy

Składniki:

8 ziemniaków

1 szklanka mleka

2 łyżki masła

1 żółtko

sól

zielenina

Przygotowanie:

Umyte ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, utłuc, zmiksować lub przetrzeć przez praskę. Wymieszać z gorącym mlekiem, dodać żółtko, masło i ucierać, aż puree będzie jasne, lekkie i pulchne. Przed podaniem posypać drobno posiekaną zieleniną.

Puree z ziemniaków z dynią

Składniki:

5 ziemniaków

¾ szklanka mleka

1 żółtko

50 dag dyni

½ szklanki słodkiej śmietany

sól

masło

Przygotowanie:

Przygotować puree z ugotowanych ziemniaków (jak wyżej). Dynię obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę, udusić w niewielkiej ilości wody. Przetrzeć przez sitko, połączyć z ziemniakami.

Masę ziemniaczano-dyniowo ponownie podgrzać, dodać zagotowaną śmietanę, ubić. Przed podaniem polać stopionym masłem.

Puree z ziemniaków z selerem

Składniki:

5 ziemniaków

1 szklanka mleka

1 żółtko

30 dag selera

sól

masło

zielenina

Przygotowanie:

Selera obrać, ugotować, zetrzeć na tarce z małymi otworami lub selera obrać, surowego zetrzeć na tarce i potem udusić w niewielkiej ilości wody. Przygotować puree z ugotowanych ziemniaków (wg przepisu podstawowego).

Ziemniaki wymieszać z selerem, dodać masło, posiekaną zieleninę i utrzeć razem na jednolitą masę.

Puree z ziemniaków z groszkiem

Składniki:

5 ziemniaków

2 szklanki mleka lub śmietanki

1 żółtko

1 puszka groszku konserwowego

sól, cukier

masło

zielenina

Przygotowanie:

Przygotować puree z ugotowanych ziemniaków (wg przepisu podstawowego). Groszek razem z zalewą przełożyć do garnka, podgrzać, zmiksować.

Dodać puree z ziemniaków, gorące mleko, podgrzać, następnie dodać posiekaną zieleninę, sól i cukier (do smaku) oraz masło. Dokładnie wymieszać.

* Zamiast groszku konserwowego można wykorzystać świeży lub mrożony. Przed zmiksowaniem należy go udusić w niewielkiej ilości wody z masłem.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments