Jeżeli planujecie ziemniaki do obiadu, to koniecznie zróbcie puree, najlepiej z dodatkiem innych warzyw. Posiłek stanie się bardziej wyrafinowany, a ziemniaki, dzięki dodatkom, zmienią nie tylko swój smak ale i barwę. Puree z dodatkiem dyni czy groszku zachwyci kolorem, a z dodatkiem selera – aromatem. Do przygotowania idealnie jedwabistego puree najlepsze są mączyste odmiany starszych ziemniaków. Warto przygotować większą ilość puree, gdy zostanie, to nie problem, można wtedy przygotować wspaniałą zapiekankę. Smacznego!
Puree z ziemniaków – przepis podstawowy
Składniki:
8 ziemniaków
1 szklanka mleka
2 łyżki masła
1 żółtko
sól
zielenina
Przygotowanie:
Umyte ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, utłuc, zmiksować lub przetrzeć przez praskę. Wymieszać z gorącym mlekiem, dodać żółtko, masło i ucierać, aż puree będzie jasne, lekkie i pulchne. Przed podaniem posypać drobno posiekaną zieleniną.
Puree z ziemniaków z dynią
Składniki:
5 ziemniaków
¾ szklanka mleka
1 żółtko
50 dag dyni
½ szklanki słodkiej śmietany
sól
masło
Przygotowanie:
Przygotować puree z ugotowanych ziemniaków (jak wyżej). Dynię obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę, udusić w niewielkiej ilości wody. Przetrzeć przez sitko, połączyć z ziemniakami.
Masę ziemniaczano-dyniowo ponownie podgrzać, dodać zagotowaną śmietanę, ubić. Przed podaniem polać stopionym masłem.
Puree z ziemniaków z selerem
Składniki:
5 ziemniaków
1 szklanka mleka
1 żółtko
30 dag selera
sól
masło
zielenina
Przygotowanie:
Selera obrać, ugotować, zetrzeć na tarce z małymi otworami lub selera obrać, surowego zetrzeć na tarce i potem udusić w niewielkiej ilości wody. Przygotować puree z ugotowanych ziemniaków (wg przepisu podstawowego).
Ziemniaki wymieszać z selerem, dodać masło, posiekaną zieleninę i utrzeć razem na jednolitą masę.
Puree z ziemniaków z groszkiem
Składniki:
5 ziemniaków
2 szklanki mleka lub śmietanki
1 żółtko
1 puszka groszku konserwowego
sól, cukier
masło
zielenina
Przygotowanie:
Przygotować puree z ugotowanych ziemniaków (wg przepisu podstawowego). Groszek razem z zalewą przełożyć do garnka, podgrzać, zmiksować.
Dodać puree z ziemniaków, gorące mleko, podgrzać, następnie dodać posiekaną zieleninę, sól i cukier (do smaku) oraz masło. Dokładnie wymieszać.
* Zamiast groszku konserwowego można wykorzystać świeży lub mrożony. Przed zmiksowaniem należy go udusić w niewielkiej ilości wody z masłem.