Ciasto w przeciwieństwie do klasycznej bezy, jest prostsze i szybsze do wykonania, i co ważne, zawsze się udaje. Owoce jagodowe można zastąpić na przykład mango, brzoskwiniami lub ananasem z puszki, a krem śmietankowy zastąpić kremem kawowym lub ulubionymi konfiturami. Też będzie pysznie. Smacznego!
Składniki:
Ciasto
20 dag mąki
40 dag cukru pudru
8 białek
Do przełożenia
owoce jagodowe
500 ml śmietany 30%
1/3 szklanki cukru pudru
duże opakowanie serka śmietankowego
1 czubata łyżeczka żelatyny spożywczej
wiórki białej czekolady do dekoracji
pasta waniliowa
Przygotowanie:
Białka ubić na pianę, dodać stopniowo cukier, szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodać partiami mąkę i delikatnie wymieszać.
2 płaskie blaszki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, na papierze odrysować okręgi (np. od płaskiego, dużego talerza) natłuścić papier w odznaczonym obszarze i wyłożyć masę białkową, starając się zmieścić w okręgu. Piec w średnio gorącym piekarniku, do suchego patyczka.
Masa: żelatynę wymieszać z 1 łyżeczką cukru, zalać gorącą wodą (1/3 szklanki), rozpuścić.
Ubić śmietanę z cukrem pudrem, połączyć z serkiem, pastą waniliową oraz rozpuszczoną żelatyną. Schłodzić chwilę w lodówce.
Na pierwszy upieczony blat wyłożyć 1/3 kremu. Na całej powierzchni rozłożyć całe owoce (truskawki, jagody itp.) Nakryć owoce 1/3 kremu. Położyć drugi blat, Przykryć go deską do krojenia i lekko nadusić. Zdjąć deskę, na ciasto nałożyć pozostały krem, równomiernie go rozprowadzając szpatułką.
Udekorować owocami i wiórkami białej czekolady.