Truskawki są cudownymi owocami, kochamy je, bo zapowiadają lato, pięknie wyglądają zdobiąc każdy deser, i do tego jak bosko smakują! Warto je jeść codziennie w sezonie, zwłaszcza gdy są świeże, prosto z krzaczka. Polecam do zrobienia proste słodkości – truskawki unurzane w ulubionej czekoladzie lub bardziej wyrafinowany deser, czyli truskawkowe tiramisu, a na zagospodarowanie nadwyżek, cudowne masło truskawkowe. Smacznego!
Masło truskawkowe na zimę
Składniki:
truskawki
masło
cukier puder
Przygotowanie:
Truskawki umyć i wysuszyć, rozdrobnić blenderem niezbyt drobno. Przełożyć do miski z cukrem pudrem oraz masłem o temperaturze pokojowej, wymieszać delikatnie.
Masę przełożyć do pojemniczków z zamknięciem, wstawić do zamrażarki.
* masełko można wykorzystać zimą do smarowania bułeczek, tostów, chałki, wafli, gofrów lub naleśników.
Truskawki w czekoladowym fondue
Składniki:
200 g czekolady
truskawki
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Owoce pojedynczo nabić na drewniane patyczki, każda truskawkę umoczyć w letniej czekoladzie, odłożyć na kratkę do zastygnięcia.
Truskawkowe tiramisu
Składniki:
12 długich biszkoptów
1 kg truskawek
500 g serka mascarpone
5 żółtek
5 łyżek cukru pudru
200 ml śmietanki kremówki
prażone płatki migdałów
Przygotowanie:
Żółtka ubić z cukrem na jasny krem. Dodać serek mascarpone, razem połączyć. W osobnej misce ubić śmietankę, delikatnie połączyć z masą z mascarpone. Truskawki zblendować na gładki mus.
Na spód pucharków ułożyć po dwie połówki biszkoptów, zalać je łyżką musu truskawkowego, na to wyłożyć po dwie łyżki kremu. Powtórzyć układanie warstw: biszkopty, mus, krem. Na wierzchu posypać płatkami migdałowymi, wstawić deser do lodówki.