Truskawki są cudownymi owocami, kochamy je, bo zapowiadają lato, pięknie wyglądają zdobiąc każdy deser, i do tego jak bosko smakują! Warto je jeść codziennie w sezonie, zwłaszcza gdy są świeże, prosto z krzaczka. Polecam do zrobienia proste słodkości – truskawki unurzane w ulubionej czekoladzie lub bardziej wyrafinowany deser, czyli truskawkowe tiramisu, a na zagospodarowanie nadwyżek, cudowne masło truskawkowe. Smacznego!

Masło truskawkowe na zimę

Składniki:

truskawki

masło

cukier puder

Przygotowanie:

Truskawki umyć i wysuszyć, rozdrobnić blenderem niezbyt drobno. Przełożyć do miski z cukrem pudrem oraz masłem o temperaturze pokojowej, wymieszać delikatnie.

Masę przełożyć do pojemniczków z zamknięciem, wstawić do zamrażarki.

* masełko można wykorzystać zimą do smarowania bułeczek, tostów, chałki, wafli, gofrów lub naleśników.

Truskawki w czekoladowym fondue

Składniki:

200 g czekolady

truskawki

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Owoce pojedynczo nabić na drewniane patyczki, każda truskawkę umoczyć w letniej czekoladzie, odłożyć na kratkę do zastygnięcia.

Truskawkowe tiramisu

Składniki:

12 długich biszkoptów

1 kg truskawek

500 g serka mascarpone

5 żółtek

5 łyżek cukru pudru

200 ml śmietanki kremówki

prażone płatki migdałów

Przygotowanie:

Żółtka ubić z cukrem na jasny krem. Dodać serek mascarpone, razem połączyć. W osobnej misce ubić śmietankę, delikatnie połączyć z masą z mascarpone. Truskawki zblendować na gładki mus.

Na spód pucharków ułożyć po dwie połówki biszkoptów, zalać je łyżką musu truskawkowego, na to wyłożyć po dwie łyżki kremu. Powtórzyć układanie warstw: biszkopty, mus, krem. Na wierzchu posypać płatkami migdałowymi, wstawić deser do lodówki.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments