Zupy owocowe kojarzą się z latem, lekką kuchnią wakacyjną i dzieciństwem. Warto powrócić do zapomnianych przepisów i przygotować dla najbliższych zupę z jabłek czy zupę z wiśni na winie lub wypróbować czegoś nowego – chłodnika z kiwi. Smacznego!

Zupa z jabłek

Składniki:

5 winnych jabłek

¾ litra wody

4 łyżki cukru

sok i skórka z 1 cytryny

1 łyżka z kisielu jabłkowego

3 goździki

mały kawałek cynamonu

groszek ptysiowy

Przygotowanie:

Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, przełożyć do rondla. Wlać szklankę zimnej wody i sok z cytryny, wsypać cukier, otartą skórkę z cytryny oraz przyprawy korzenne.

Rondelek postawić na ogniu i gotować do rozgotowania jabłek, podczas gotowania garnek nakryć pokrywką. Miękkie owoce przetrzeć przez sitko, dolać ½ litra wody, zagotować. Kisiel rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać do wrzącej zupy, ponownie zagotować.

Zupę podawać z groszkiem ptysiowym.

* Skórkę z cytryny można pozyskać jedynie z cytryn ekologicznych.

Zupa wiśniowa

Składniki:

¾ kg dojrzałych wiśni

1 i ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina

4 szklanki wody

½ szklanki cukru

3 goździki

½ laski wanilii

Przygotowanie:

Wodę wlać do garnka, wsypać cukier i zagotować. Wiśnie umyć, wydrylować, włożyć do garnka z syropem cukrowym i zagotować. Odstawić do ostygnięcia, po czym zmiksować.

W drugim rondelku zagotować wino z goździkami i wanilią, dodać do musu wiśniowego.

Ponownie odstawić do wystudzenia. Podawać schłodzoną z dodatkiem pokrojonych jak makaron naleśników lub z biszkopcikami.

Chłodnik z kiwi

Składniki:

1 kg owoców kiwi

½ szklanki cukru

4 szklanki wody

10 ziaren pieprzu

otarta skórka z 1 cytryny

1 cytryna

duży pęczek listków mięty

Przygotowanie:

Wodę z cukrem, pieprzem, otartą skórką z cytryny i połową listków mięty gotować kilka minut na niewielkim ogniu (pod przykryciem). Odstawić do wystudzenia.

Owoce kiwi umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Syrop przecedzić i do ostudzonego dodać pokrojone kiwi. Wstawić do lodówki na min. 30 minut.

Schłodzoną zupę przelać do talerzy, każdy talerz udekorować cienkim plasterkiem cytryny i posiekaną miętą.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments