Lublin Skills Up! Apetyt na sukces w gastro – pod taką nazwą Skende razem ze sklepem IKEA w Lublinie, Miastem Lublin oraz lubelskimi restauratorami przeprowadziło projekt społeczny skierowany do młodzieży z niepełnosprawnością intelektualną, która kształci się, aby pracować w gastronomii.

Odbyły się warsztaty kulinarne i praktyki. Wszystko po to, aby wspierać kompetencje zawodowe i przełamywać społeczne bariery. Planowana jest druga edycja tej inicjatywy.

Uczniowie Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Lublinie nr 1 mają apetyt na sukces w gastro. To młodzież z niepełnosprawnością intelektualną, która kształci się w Szkole Branżowej, aby w przyszłości znaleźć pracę jako kucharze lub cukiernicy. Oprócz wiedzy teoretycznej, bardzo ważne jest zdobycie praktycznego doświadczenia w różnych środowiskach pracy. Inicjatywa pomogła młodzieży wzmocnić kompetencje zawodowe i społeczne.

W pierwszej części projektu przeprowadzono 8 praktycznych warsztatów w studiu kulinarnym Szwedzki Stół, gdzie młodzież uczyła się nowych umiejętności, m.in.: przygotowywania pralinek i czekolady, włoskich makaronów oraz sztuki dekorowania deserów. Projekt nie odbyłby się bez udziału lubelskich restauratorów. To właśnie oni podzielili się swoją wiedzą i doświadczeniem. Wśród partnerów znaleźli się: Restauracja Uwędzona Inaczej, cukiernia Hotelu Wieniawski, Restauracja Bombardino, Lubelska Manufaktura Czekolady, Trybunalska City Pub, Restauracja Giuseppe, Rodzinna palarnia kawy Coffee&Sons oraz lodziarnio-kawiarnia BOSKO. Co ważne, wszyscy partnerzy zaangażowali się pro bono, rezygnując z wynagrodzenia i pokrywając koszt realizacji warsztatów.

– Kluczem do sukcesu projektu była współpraca i zaangażowanie partnerów. Dzięki temu po raz kolejny połączyliśmy siły i mogliśmy wspólnie działać na rzecz aktywizacji i wspierania młodzieży. Cieszę się, że ta inicjatywa pomogła wzmocnić ich kompetencje, ale połączyła też różne środowiska – mówi Jacek Garbaczewski, dyrektor Skende Shopping.

Inicjatywa była realizowana we współpracy z Miastem Lublin. Projekt „Lublin Skills Up!” to cykl bezpłatnych warsztatów wspierających kompetencje mieszkańców Lublina na rynku pracy, który trwa już dwa lata. Skierowany jest do młodzieży uczącej się, ale także osób pracujących. Z inicjatywy Skende, w projekcie pojawił się komponent społeczny i dodatkowa grupa – osoby z niepełnosprawnością – które dzięki inicjatywie „Apetyt na sukces w gastro” zostały otoczone wsparciem.

Dla młodzieży zajęcia miały charakter terapeutyczny, a cała kampania poruszyła również ważny aspekt społeczny. Stała się okazją do tego, aby przełamać bariery i lepiej poznać osoby  z niepełnosprawnością intelektualną. Jak wskazują restauratorzy było to dla nich cenne doświadczenie:

– Spotkanie z uczniami pozwoliły nam przekonać się, że ten rodzaj niepełnosprawności nie wyklucza ich z wykonywania zadań w gastronomii. Choć na początku trochę się obawialiśmy i nie wiedzieliśmy, czego możemy się spodziewać, spotkania pokazały, że młodzież jest bardzo zaangażowana i sumienna – mówi Monika Krzesiak właścicielka Restauracji Uwędzona Inaczej.

Ale to nie wszystko. Projekt zakładał etapowe doskonalenie umiejętności, dlatego uczestnicy mieli okazję odbyć dwumiesięczne praktyki w Restauracji w lubelskim sklepie IKEA, gdzie pod okiem kucharzy pomagali przygotowywać posiłki i nauczyli się obsługi sprzętów używanych w tego typu restauracjach.

To pierwsza edycja projektu społecznego, ale organizatorzy od września chcą kontynuować współpracę i ponownie aktywizować młodzież z niepełnosprawnością intelektualną. Dlatego już dziś zapraszają do kontaktu restauratorów i cukierników, którzy razem z nimi chcieliby pomóc młodzieży w zdobyciu kompetencji zawodowych.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments