Ryby są doskonałą alternatywą dla każdego rodzaju mięs. Są pożywne, lekko strawne i zawierają wiele cennych składników niezbędnych dla naszego organizmu, w tym ogromnie ważne kwasy omega-3. Ryby można również jadać na surowo, więc tatar z łososia to idealna propozycja na oryginalną przystawkę. Ryby psują się błyskawicznie, więc ważne, by tatara z łososia przygotować ze świeżej ryby i podawać go od razu po przyrządzeniu. Tatara najlepiej serwować na talerzu z mieszanką sałat. Smacznego!
Tatar z łososia
Składniki:
200 g surowego łososia
1 mała czerwona cebulka
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka sosu sojowego
2 gałązki koperku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę obrać, umyć i drobniutko posiekać. Koperek opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku, posiekać. Łososia posiekać drobno i przełożyć do miski. Skropić rybę sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem oraz sosem sojowym i dokładnie wymieszać.
Łyżką nabierać porcje łososia i formować je na talerzu w elegancki kopczyk. Po wierzchu posypać koperkiem oraz posiekaną cebulą.
* Cebulę czerwoną można zastąpić szalotką lub porem.
Tatar z łososia z awokado i mango
Składniki:
200 g surowego łososia
1 dojrzałe awokado
1 małe mango
sok z 1 cytryny
sok z ½ limonki
1 łyżeczka cukru
szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie:
Sok z cytryny wymieszać z cukrem. Łososia pociąć na małe kawałeczki i wymieszać w miseczce z sokiem z cytryny. Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę. Oddzielić miąższ od skórki, skórkę wyrzucić a miąższ drobno posiekać, skropić sokiem z limonki. Mango umyć, obrać, oddzielić od pestki i drobno posiekać.
Łososia wyjąć z marynaty, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać. Na talerzu układać porcje tatara w taki sposób, by każda porcja miała 4 warstwy: na spodzie warstwa z pokrojonego mango, na niej warstwa łososia, na rybie warstwa awokado, a na wierzchu kolejna warstwa łososia. Kopczyk udekorować drobnym szczypiorkiem.