Słonecznik bulwiasty, karczoch jerozolimski, ziemna gruszka to wszystkie funkcjonujące nazwy topinamburu, bulwiastej rośliny jadalnej, niegdyś niezmiernie popularnej w Polsce. Topinambur jest rośliną spokrewnioną ze słonecznikiem zwyczajnym, dlatego wyróżnia go orzechowo-słonecznikowy smak. Warto go wprowadzić do swojej diety, gdyż oprócz walorów smakowych ma wyjątkowe właściwości zdrowotne. Dzięki zawartości inuliny jest zalecamy diabetykom, gdyż obniża poziom glukozy we krwi oraz reguluje pracę układu pokarmowego, a do tego sprzyja odchudzaniu. Smacznego!
Kiszony topinambur
Składniki:
1 kg topinamburu
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka gorczycy
1-2 gałązki kopru (opcjonalnie)
1 kawałek korzenia chrzanu
1 łyżeczka estragonu
2-3 liście laurowe
1 liść dębu
solanka:
1 litr twardej wody (nie filtrowanej)
1 duża łyżka soli (nie jodowanej!)
Przygotowanie:
Topinambur oczyścić przy użyciu szczotki, pokroić na grube plastry. Przygotować słoik, układać topinambur z dodatkami. Zalać zimną solanką do zakrycia zawartości słoika. Zakręcić pokrywką i odstawić na 10 dni do pomieszczenia w temperaturze pokojowej.
Marynowany topinambur
Składniki:
1,5 kg topinamburu
500 ml octu winnego
½ kg cukru
5 goździków
1 łyżka oleju
1 laska cynamonu
½ łyżeczki soli
½ papryczki chili
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
Przygotowanie:
Oczyścić bulwy topinamburu, pokroić na ćwiartki lub grube plasterki. Zagotować ocet z solą, cynamonem i goździkami. Zalać pokrojony topinambur i odstawić na 24 godziny.
Wyjąć topinambur z garnka. Do zalewy octowej dodać cukier i pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę chili, olej i pieprz cytrynowy, zagotować.
Do garnka z zalewą dodać topinambur i gotować 4-5 minut na małym ogniu. Wrzące przełożyć do wyparzonych słoików. Topinambur jest gotowy do spożycia po 3 dniach.