Do duszenia wykorzystuje się zazwyczaj łopatkę lub biodrówkę. Wieprzowinę można przygotować nie tylko z grzybami, ale również z dowolnymi warzywami i ziołami. Takie danie wyśmienicie smakuje kolejnego dnia, wystarczy jako dodatek wykorzystać zamiennie ziemniaki, makaron lub kaszę i będziemy mieć odmieniony posiłek. Smacznego!
Składniki:
600-800 g chudej wieprzowiny bez kości
100-150 g wędzonego boczku
1-2 cebule
2-3 łyżki oleju
1 szklanka bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki maki
200 g pieczarek (lub borowików)
liść laurowy, sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso opłukać, pokroić na kawałki o zbliżonej wielkości. Oprószyć solą, pieprzem i mąką. Rozgrzać połowę tłuszczu, obsmażyć mięso na rumiano, przełożyć do rondla. Cebulę obrać, opłukać i wraz z boczkiem pokroić w kostkę.
Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić na cząstki. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć boczek, dodać cebulę i pieczarki. Po usmażeniu przełożyć do rondla z mięsem. Bulion rozmieszać z koncentratem pomidorowym, podlać mięso, dodać listek laurowy, posolić i popieprzyć. Dusić na małym ogniu pod przykryciem. Zawartość rondla od czasu do czasu zamieszać. W miarę potrzeby, wyparowany płyn uzupełnić niewielką ilością gorącej wody.
Warianty:
Wieprzowina po węgiersku – do duszonej wieprzowiny dodać cienko pokrojone paseczki zielonej papryk, doprawić słodką i ostrą papryką w proszku.
Wieprzowina z kminkiem – obsmażoną wieprzowinę podlać białym, wytrawnym winem (1/2 szklanki). Dodać roztarty ząbek czosnku oraz 1 łyżeczkę kminku. Przed podaniem posypać listkami mięty i natki pietruszki.
Wieprzowina po meksykańsku – przygotować pastę z 1 ząbku roztartego czosnku, pokruszonej szałwii, mielonej kolendry, chili i wody ( powinno być 3 łyżki pasty). Pastą natrzeć pokrojone mięso i odstawić do lodówki na 4 godziny.