Do duszenia wykorzystuje się zazwyczaj łopatkę lub biodrówkę. Wieprzowinę można przygotować nie tylko z grzybami, ale również z dowolnymi warzywami i ziołami. Takie danie wyśmienicie smakuje kolejnego dnia, wystarczy jako dodatek wykorzystać zamiennie ziemniaki, makaron lub kaszę i będziemy mieć odmieniony posiłek. Smacznego!

Składniki:

600-800 g chudej wieprzowiny bez kości

100-150 g wędzonego boczku

1-2 cebule

2-3 łyżki oleju

1 szklanka bulionu

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki maki

200 g pieczarek (lub borowików)

liść laurowy, sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso opłukać, pokroić na kawałki o zbliżonej wielkości. Oprószyć solą, pieprzem i mąką. Rozgrzać połowę tłuszczu, obsmażyć mięso na rumiano, przełożyć do rondla. Cebulę obrać, opłukać i wraz z boczkiem pokroić w kostkę.

Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić na cząstki. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć boczek, dodać cebulę i pieczarki. Po usmażeniu przełożyć do rondla z mięsem. Bulion rozmieszać z koncentratem pomidorowym, podlać mięso, dodać listek laurowy, posolić i popieprzyć. Dusić na małym ogniu pod przykryciem. Zawartość rondla od czasu do czasu zamieszać. W miarę potrzeby, wyparowany płyn uzupełnić niewielką ilością gorącej wody.

Warianty:

Wieprzowina po węgiersku – do duszonej wieprzowiny dodać cienko pokrojone paseczki zielonej papryk, doprawić słodką i ostrą papryką w proszku.

Wieprzowina z kminkiem – obsmażoną wieprzowinę podlać białym, wytrawnym winem (1/2 szklanki). Dodać roztarty ząbek czosnku oraz 1 łyżeczkę kminku. Przed podaniem posypać listkami mięty i natki pietruszki.

Wieprzowina po meksykańsku – przygotować pastę z 1 ząbku roztartego czosnku, pokruszonej szałwii, mielonej kolendry, chili i wody ( powinno być 3 łyżki pasty). Pastą natrzeć pokrojone mięso i odstawić do lodówki na 4 godziny.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments