Kobiety są z Wenus, faceci z Marsa – w tym stwierdzeniu jest sporo racji. Organizm kobiety przystosowany jest do nieco innych funkcji, niż mężczyzny, dlatego też panie powinny zwrócić uwagę na to, jakich witamin sobie dostarczają. Ciąża, karmienie piersią, menopauza, a nawet odchudzanie – szczególnie w tych momentach warto dopasować sobie odpowiednią suplementację witaminową.
Witaminy to związki odpowiedzialne za prawidłowy przebieg procesów metabolicznych, które organizm produkuje w ograniczonych ilościach. Ale dostarczamy je wraz z pożywieniem. Dlatego tak ważna jest zbilansowana i regularna dieta, której każdy z nas powinien przestrzegać. Jeden mały grzeszek w postaci słodkiego pączka czy eklerka raz na jakiś czas nie zaszkodzi, ale też nie dostarczy nam zbyt wielu wartości odżywczych. Za to codzienna solidna porcja warzyw i owoców pozytywnie wpłynie na samopoczucie i wygląd. To, czego nie potrafimy sobie dostarczyć z posiłkami, powinniśmy suplementować.
W zależności od okresu biologicznego kobiety, od tego czy dojrzewa, jest w ciąży czy przechodzi menopauzę, jej organizm domaga się nieco innych grup witamin. Warto wiedzieć jakie witaminy i minerały trzeba sobie dostarczać w danym okresie życia.
WITAMINA A
Czyli witamina młodości wpływa pozytywnie nie tylko na wzrok (w starszym wieku chroni przed zaćmą, nowotworami rogówki i siatkówki, niezdolnością do widzenia w ciemności), ale też chroni błony śluzowe przewodu pokarmowego, płuc i jamy ustnej, wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Stymuluje ich wzrost i niweluje działanie wolnych rodników, ponieważ jest silnym przeciwutleniaczem. Jej źródłem są nie tylko podroby (w tym wątróbka), ale też słodkie ziemniaki, marchew, jarmuż, szpinak dynia, pomidory, brokuły, papryka i produkty mleczne: jaja, mleko, ser żółty, masło.
WITAMINY Z GRUPY B
Witaminy z grupy B są szczególnie potrzebne kobietom w ciąży. Niedobory tiaminy (witaminy B1) lub ryboflawiny (witaminy B2) znacząco zwiększają skłonność do tworzenia się tzw. zajadów w kącikach ust. Witamina B6 wzmacnia odporność i odpowiada za prawidłowy rozwój układu nerwowego u płodu. Jej deficyty prowadzą także do problemów z cerą. Kwas foliowy, czyli witamina B9 ma wpływ na wzrost wszystkich komórek organizmu, dlatego tak ważne jest jej uzupełnianie w czasie ciąży. A w połączeniu z witaminą B12 pomaga prawidłowo wykorzystywać zasoby żelaza. Ponadto witamina B9 może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka jajników. Witaminę B6 czerpać możemy z ziemniaków, drobiu, ryb i owoców innych niż cytrusy. Źródłem witaminy B12 są wyroby mleczne oraz mięso. Kwas foliowy natomiast znajdziemy w warzywach liściastych, w sałacie, kapuście, brokułach, szparagach, kalafiorze, brukselce, a także, choć w mniejszych ilościach, w roślinach strączkowych, burakach, słoneczniku, orzechach, drożdżach piwowarskich, pszenicy, pomarańczach, bananach i awokado.
WITAMINA C
Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem oraz aktywatorem wielu enzymów. Wzmacnia m.in. dziąsła i zęby, zabija bakterie, które wywołują próchnicę, pozytywnie wpływa także na wygląd skóry – opóźnia procesy starzenia (przyczynia się do wytwarzania kolagenu nadającego skórze elastyczność), chroni układ sercowo-naczyniowy dlatego tak ważne jest jej przyjmowanie w okresie menopauzy.
Najwięcej witaminy C zawierają owoce, szczególnie cytrusowe: czarna porzeczka, kiwi, truskawki, cytryny, pomarańcze, grejpfruty, acerola, dzika róża, agrest, maliny, gruszki, jabłka, czerwona porzeczka, banany oraz śliwki. Jeśli chodzi o warzywa to źródłem witaminy C są: papryka, natka pietruszki, brukselka, brokuły i kalarepa, kapusta (zwłaszcza kiszona), szpinak, fasola szparagowa, cykoria, rzodkiewka, kalafior, buraki, sałata, marchewka, pomidory.
WITAMINA D
Witamina D, zwana witaminą słońca, wytwarzana jest przez organizm pod wpływem działania promieni słonecznych. Od kilku lat głośno o tym, że Polacy cierpią na chroniczne jej niedobory, stąd osłabienie, rozdrażnienie, problemy z koncentracją i senność, które nie pomagają w codziennym funkcjonowaniu. Na jej braki narażone są szczególnie kobiety pracujące, które w ciągu dnia nie mają zbyt wiele czasu na przebywanie w miejscach nasłonecznionych. Szczególnie panie po 30 roku życia powinny zainteresować się nią nieco bardziej. Korzystajmy więc ze słońca, by utrzymać jej prawidłowy poziom.
WITAMINA E
Witamina E jest szczególnie korzystna dla pań w okresie przekwitania, która nie tylko opóźnia procesy starzenia (jest przeciwutleniaczem), ale też pozytywnie wpływa na metabolizm mięśni i pomaga chronić się przed chorobami układu krążenia i nowotworami. Niedobory witaminy E mogą z kolei prowadzić do zaburzeń płodności i poronień. Źródłem jej są: oleje roślinne, szczególnie sojowy, kukurydziany, słonecznikowy, z orzechów, migdały, margaryna, jajka, marchewka, orzechy, kiełki pszenicy, mąka pełnoziarnista, mleko, brukselka.
WITAMINA K
Witamina K ma niebagatelny wpływ na prawidłową krzepliwość krwi, dlatego świetnie sprawdza się podczas miesiączki, zmniejszając intensywne krwawienia. Niedobór witaminy K jest przyczyną choroby krwotocznej noworodków oraz zaburzeń w obrębie metabolizmu kostnego, ważne jest więc, by jej poziom w organizmie był zawsze ustabilizowany. Znajdziemy ją w wielu produktach spożywczych: brokułach, selerze, rzepie, szpinaku, ogórkach, mniszku lekarskim, sałacie, kapuście właściwej, awokado, ziemniakach, jajkach, jogurcie, serze, wątróbce, oleju sojowym oraz szafranowym.
MINERAŁY
Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu kobiety niezbędne jest także dostarczanie grupy minerałów: magnezu, cynku, selenu, krzemu oraz żelaza. Niedobory magnezu pojawiają się w okresie wzmożonego stresu, podczas stosowania diet odchudzających czy prowadzenia niezdrowej diety. Badacze uważają, że deficyty magnezu są związane z depresją. Cynk uniemożliwia wirusom przenikanie do komórek błony śluzowej, ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne oraz wpływ na produkcję łoju i działanie wolnych rodników, dzięki czemu dłużej możemy cieszyć się swoją urodą. Krzem bierze udział w biosyntezie kolagenu i budowaniu tkanek łącznych oraz ścian naczyń krwionośnych, a selen, podobnie jak cynk, wpływa na układ odpornościowy, zmniejsza ryzyko stresu antyoksydacyjnego, chroniąc komórki przed działaniem wolnych rodników. Żelazo pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek w szpiku kostnym i hemoglobiny odpowiadającej za transport tlenu w organizmie. Jest też niezbędnym składnikiem białka znajdującego się w mięśniach i umożliwiającego pobieranie tlenu z krwi niezbędnego do pracy mięśni. Odgrywa ważną rolę w zwalczaniu bakterii i wirusów, a także wspomaga pracę układu nerwowego.