Rząd przywraca regionalizację obostrzeń. W większości województw od poniedziałku (26 kwietnia) zostaną otwarte salony kosmetyczne i fryzjerskie, a klasy I-III wracają do szkół. Ale nie wszędzie nastąpi luzowanie restrykcji.

– Apogeum zakażeń, zgonów i hospitalizacji trzeciej fali mamy za sobą – podkreśla Adam Niedzielski, minister zdrowia. – Mimo tego trzeba powiedzieć, że poziom zakażeń nadal utrzymuje się na bardzo wysokim poziomie.

W Polsce widać wyraźny spadek zakażeń we wszystkich regionach o ok. 30 proc. w stosunku do poprzedniego tygodnia. Najwyższy wskaźnik jest obecnie na Śląsku, bo wynosi ok. 50. Drugie w kolejności jest województwo dolnośląskie i ma ono wskaźnik około 47. Tu sytuacja jest najtrudniejsza. Najlepsza sytuacja jest w województwie podlaskim i wynosi on 22,2, podkarpackim 22,5 i w warmińsko-mazurskim 23,7.

Dotychczasowe obostrzenia zostają utrzymane w województwie śląskim, łódzkim, dolnośląskim, opolskim i wielkopolskim. Tam wskaźnik zachorowań jest powyżej 30. W pozostałych 11 województwach obostrzenia zostaną lekko poluzowane.

– W przyszłym tygodniu przedstawimy szczegółowy plan odmrażania gospodarki. Przewidujemy, że sytuacja będzie się poprawiać. Będzie to dotyczyło branży gastronomicznej, hotelarskiej, organizacji wesel i komunii. Obostrzenia będą przedstawione w przyszłym tygodniu i będą obowiązywały przez cały maj – prognozuje minister zdrowia.

Co się zmieni w województwie lubelskim?

– Uczniowie klas I-III wracają do nauki hybrydowej

– Salony fryzjerskie i kosmetyczne zostaną otwarte

Jakie obostrzenia dalej obowiązują?

– Zamknięte wielkopowierzchniowe sklepy meblowe i budowlane powyżej 2 tys. metrów (hurtownie, mniejsze składy budowlane będą dostępne),

– W placówkach handlowych i innych punktach (np. poczta) pow. 100 mkw. limity: 1 osoba na 20 metrów mkw. (1 osoba na 15 mkw. w placówkach poniżej 100 mkw.),

– Kościoły: obowiązuje zasada 1 osoba na 20 metrów kwadratowych,

– Teatry, filharmonie, kina i opery pozostają zamknięte,

– Gastronomia pozostaje zamknięta,

– Siłownie pozostają zamknięte.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments