Przepis na tę zapiekankę z wołowiny wywodzi się z kuchni amerykańskiej i w oryginalnej wersji nosi nazwę „Yankee noodle dandy”. Ciekawym dodatkiem do mielonej wołowiny i makaronu, stanowiących jej bazę, jest sos do spaghetti w proszku, który decyduje o jej ostatecznym smaku. Zapiekanka jest bardzo smaczna dzięki zdecydowanemu aromatowi pomidorów i czosnku, dlatego osoby kochające czosnek, mogą zwiększyć jego ilość nawet do kilku ząbków, też będzie pysznie!
Składniki:
50 dag mielonej wołowiny
25 dag makaronu (wstążki)
1 słoiczek koncentratu pomidorowego (20 dag)
10 dag naturalnego serka homogenizowanego
1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
½ szklanki startego parmezanu
2 opakowania sosu do spaghetti w proszku
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
½ łyżeczki suszonego tymianku
pieprz, sól
Przygotowanie:
Makaron ugotować na półtwardo, osączyć, odstawić. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na dużej patelni usmażyć wołowinę z czosnkiem, dodać pieprz.
W misce wymieszać sos do spaghetti z 3 szklankami wody, koncentratem pomidorowym i tymiankiem, wlać do wołowiny, posolić w miarę potrzeby, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i dusić około 20 minut.
W osobnym naczyniu zmieszać śmietanę, serek, ¼ szklanki parmezanu i natkę.
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Do żaroodpornego naczynia wkładać warstwami: połowę makaronu, połowę sosu mięsnego, 2/3 masy śmietanowo-serowej, drugą połowę makaronu, resztę sosu. Na środku położyć pozostałą masę śmietanowo-serową, całość posypać parmezanem.
Zapiekać w piekarniku około 20 minut.
Przed podaniem można posypać dodatkową porcją natki pietruszki.
Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels