Przed założeniem warzywnika, należy go dobrze zaplanować! Warto już zimą zastanowić się, jakie warzywa chcemy zasiać i posadzić w warzywniku w nadchodzącym sezonie. Planowanie warzywnika w ogrodzie ułatwia pierwsze wiosenne prace.

Aby cieszyć się dużym i zdrowym plonem z naszego warzywnika konieczne jest stosowanie zasady płodozmianu. Ma ona na celu zwiększyć żyzność gleby i jej biologiczną aktywność, przy jednoczesnym ograniczeniu występowania chorób, szkodników i chwastów. Dzięki temu warzywa będą miały możliwość pełnego wykorzystania składników pokarmowych z gleby.

Warzywnik należy podzielić na cztery równe części – na trzech z nich co roku sadzimy inną grupę warzyw. W kolejnym roku miejsce po warzywach o wysokich wymaganiach pokarmowych (takich jak kapusta, ogórek, kalafior) zajmą warzywa o średnich wymaganiach pokarmowych (np. pomidor, cebula, czosnek, marchew wczesna), a ich miejsce zajmą z kolei warzywa o małych wymaganiach pokarmowych (fasola, marchew późna, sałata, rzodkiewka). Czwarta część zarezerwowana jest na warzywa wieloletnie, na przykład rabarbar oraz zioła.

Glebę w warzywniku warto wymieszać z nawozem organicznym: przekompostowanym obornikiem lub ziemią kompostową – wzbogacą one ziemię o cenną próchnicę i pożyteczne mikroorganizmy.

Więcej rad na temat przygotowania naszego warzywnika znajdziecie na portalu Muratordom

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o