Z ananasa można przygotować błyskawiczne i zdrowe smakołyki. Warto zacząć od chipsów, które są przyjemnie słodkie i chrupiące. Jeżeli macie ochotę na świeże owoce, zwłaszcza po obfitym posiłku, to świetnie sprawdzi się carpaccio z ananasa, do którego nie należy żałować mięty, bo to ona sprawia, że nie ma potrzeby dodawania żadnych innych składników. Ukoronowaniem każdego posiłku będzie również grillowany ananas, który dzięki swemu pióropuszowi zachwyci każdego. Smacznego!
Ananasowe chipsy
Składniki:
1 dojrzały ananas
Przygotowanie:
Odciąć z ananasa górę z liśćmi i dół. Szerokim nożem odciąć skórkę. Pociąć ananasa na cieniutkie plastry (najlepiej przy użyciu mandoliny).
Rozłożyć plasterki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 130 stopni C. Piec do odparowania wody, ananas powinien być złoty.
Wyjąć chipsy z piekarnika, odczekać do ostygnięcia by stwardniały. Oderwać delikatnie od papieru.
Carpaccio z ananasa
Składniki:
1 dojrzały ananas
pęczek świeżej mięty
Przygotowanie:
Odciąć z ananasa górę z liśćmi i dół. Szerokim nożem odciąć skórkę. Pociąć ananasa na cieniutkie plastry (najlepiej przy użyciu mandoliny).
Plastry ananasa rozłożyć na dużym, płaskim talerzu, posypać posiekaną miętą.
Grillowany ananas
Składniki:
1 dojrzały ananas
50 ml rumu (w wersji dla dorosłych)
Dodatkowo:
uprażone wiórki kokosowe
jogurt grecki
miód
Przygotowanie:
Odciąć z ananasa dół, górę z liśćmi zachować. Szerokim nożem odciąć skórkę. Pociąć ananasa na wzdłuż na ósemki pozostawiając liście. Skropić ananasa rumem i odstawić do zmacerowania na 20 minut.
Rozgrzać patelnię grillową lub grilla. Smażyć ananasa z obu stron, aż puści sok, delikatnie zmięknie pokrywając się złotymi paskami.
Na talerzu układać po dwa kawałki ananasa, udekorować łyżką jogurtu, polać miodem i posypać wiórkami kokosa. Najlepiej smakuje na ciepło.
Fot. Pexels/ Zdjęcie poglądowe