Zupę z chleba warto przygotować od czasu do czasu, zwłaszcza wtedy, gdy pozostaje nam nadmiar chleba. Każdy region ma swoją wersję, na Górnym Śląsku to „Wodzionka”, na Dolnym Śląsku – zupa chlebowa z mlekiem, kuchnia opolska słynie z „Germuszki”, a Podkarpacie ma swoją „Dziadowską zupę”. Wszystkie zupy z chleba łączy to, że są pożywne i tanie. Smacznego!
Zupa z chleba na żeberkach
Składniki:
30 dkg czerstwego chleba
40 dkg wędzonych żeberek
1 szklanka śmietany
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
pieprz
Wykonanie:
Żeberka moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin, po tym czasie ugotować. Wyjąć żeberka z garnka za pomocą łyżki cedzakowej, przełożyć na deskę do krojenia, mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki.
Chleb pokroić w kostkę. Do garnka z wywarem włożyć pokrojone mięso i chleb, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Zagotować i od razu zdjąć z ognia.
Podprawić kwaśną śmietaną.
Wodzionka
Składniki:
chleb pszenno-żytni
czosnek
smalec wytopiony ze słoniny ze skwarkami
sól
pieprz
maggi
wrzątek
Wykonanie:
Czerstwy chleb pokroić w kostkę, podrumienić na smalcu, przełożyć na talerz. W garnku zagotować odpowiednią ilość wody, dodać smalec wytopiony ze słoniny ze skwarkami, roztarty z solą czosnek i przyprawy. Otrzymanym aromatycznym płynem zalać wcześniej przygotowany na talerzu chleb.
Chłodnik z razowego chleba i owoców
Składniki:
2 kromki suszonego, ciemnego chleba
1,5 szklanki suszonych owoców (śliwki, jabłka, gruszki)
1 szklanka soku z czarnej porzeczki
½ szklanki cukru
2 łyżki rodzynek
1 szklanka śmietany
Wykonanie:
W garnku zagotować 2 litry wody, wrzucić chleb, zdjąć z ognia i poczekać, aż chleb zmięknie. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć chleb i przetrzeć przez sito do miseczki.
W tej samej wodzie kolejno gotować suszone owoce, kolejno dokładając do garnka jabłka z rodzynkami, po kilku minutach gruszki, a na końcu śliwki. Ugotowane owoce przełożyć do miski, a wywar posłodzić i ostudzić.
Do zimnego wywaru dodać sok, przetarty chleb, ugotowane owoce, doprawić śmietaną.
* Do chłodnika można wykorzystać sok wiśniowy lub malinowy.
Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels