Zupę z chleba warto przygotować od czasu do czasu, zwłaszcza wtedy, gdy pozostaje nam nadmiar chleba. Każdy region ma swoją wersję, na Górnym Śląsku to „Wodzionka”, na Dolnym Śląsku – zupa chlebowa z mlekiem, kuchnia opolska słynie z „Germuszki”, a Podkarpacie ma swoją „Dziadowską zupę”. Wszystkie zupy z chleba łączy to, że są pożywne i tanie. Smacznego!

Zupa z chleba na żeberkach

Składniki:

30 dkg czerstwego chleba

40 dkg wędzonych żeberek

1 szklanka śmietany

2 liście laurowe

3 ziela angielskie

pieprz

Wykonanie:

Żeberka moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin, po tym czasie ugotować. Wyjąć żeberka z garnka za pomocą łyżki cedzakowej, przełożyć na deskę do krojenia, mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki.

Chleb pokroić w kostkę. Do garnka z wywarem włożyć pokrojone mięso i chleb, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Zagotować i od razu zdjąć z ognia.

Podprawić kwaśną śmietaną.

Wodzionka

Składniki:

chleb pszenno-żytni

czosnek

smalec wytopiony ze słoniny ze skwarkami

sól

pieprz

maggi

wrzątek

Wykonanie:

Czerstwy chleb pokroić w kostkę, podrumienić na smalcu, przełożyć na talerz. W garnku zagotować odpowiednią ilość wody, dodać smalec wytopiony ze słoniny ze skwarkami, roztarty z solą czosnek i przyprawy. Otrzymanym aromatycznym płynem zalać wcześniej przygotowany na talerzu chleb.

Chłodnik z razowego chleba i owoców

Składniki:

2 kromki suszonego, ciemnego chleba

1,5 szklanki suszonych owoców (śliwki, jabłka, gruszki)

1 szklanka soku z czarnej porzeczki

½ szklanki cukru

2 łyżki rodzynek

1 szklanka śmietany

Wykonanie:

W garnku zagotować 2 litry wody, wrzucić chleb, zdjąć z ognia i poczekać, aż chleb zmięknie. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć chleb i przetrzeć przez sito do miseczki.

W tej samej wodzie kolejno gotować suszone owoce, kolejno dokładając do garnka jabłka z rodzynkami, po kilku minutach gruszki, a na końcu śliwki. Ugotowane owoce przełożyć do miski, a wywar posłodzić i ostudzić.

Do zimnego wywaru dodać sok, przetarty chleb, ugotowane owoce, doprawić śmietaną.

* Do chłodnika można wykorzystać sok wiśniowy lub malinowy.

Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments