Dynia jest uniwersalnym warzywem dostępnym przez cały rok. Jest świetną bazą niezliczonych dań i przetworów, a zwłaszcza bardzo smacznych słodkich wypieków. Aromatyczne ciasta i babeczki są proste do wykonania. Dla dbających o zdrowe odżywianie i liczących kalorie proponuję wegańską tartę dyniową z masłem orzechowym, idealną dla osób eliminujących ze swej diety gluten oraz cukier. Smacznego!

Ciasto dyniowe

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

50 dag miąższu z dyni

½ szklanki oleju

2 jajka

4 łyżki cukru pudru

2 łyżki brązowego cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

Szczypta soli

Cukier puder do posypania ciasta

Tłuszcz do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Dynię pokroić w kawałki, ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 200 stopni C, aż będzie miękka. Wystudzić i zmiksować na puree. W misce wymieszać mąkę, oba rodzaje cukru, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól.

Jajka zmiksować z dynią i olejem, wsypać sypkie produkty, dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem niewielkiej formy. Pie ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Babeczki dyniowe

Składniki:

25 dag mąki pszennej

50 dag miąższu z dyni

25 dag brązowego cukru

½ szklanki oleju

3 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

½ łyżeczki kardamonu

Przygotowanie:

Przygotować dynię w syropie: Drobno pokroić 15 dag dyni, wrzucić do rondelka, posypać 4 łyżkami brązowego cukru, wlać 2 łyki wody. Dusić, mieszając, aż płyn odparuje. Wystudzić. Pozostałą dynię pokroić w kawałki, zmiksować z jajkami. Dodać mąkę, resztę cukru, olej, proszek do pieczenia i przyprawy, wymieszać.

Ciastem napełnić do ¾ wysokości wyścielone papilotkami foremki, na wierzchu ułożyć niewielkie porcje dyni w syropie. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Babeczki wyjąć z foremek i ostudzić.

Tarta dyniowa z masłem orzechowym

Składniki:

Spód tarty:

100 g orzechów (mogą być orzeszki ziemne)

100 g suszonych daktyli

100 g wiórek kokosowych

100 g płatków owsianych

Krem dyniowy:

500 g upieczonej dyni

100 g masła orzechowego

puszka mleka kokosowego (tylko stała część)

100 g suszonych daktyli

łyżeczka cynamonu

szczypta soli

Przygotowanie:

Dynię pokroić w kostkę, polać odrobiną oleju, wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok 25-30 min w temperaturze 180 stopni C. Daktyle (do spodu oraz do kremu dyniowego) namoczyć we wrzątku i odstawić na ok 30 min. Zblendować.

Orzechy, wiórki kokosowe i płatki owsiane zblendować na mąkę. Przełożyć do miski. Do miski dodać połowę zblendowanych daktyli i wymieszać, do uzyskania konsystencji ciasta. Jeśli ciasto nie będzie się kleiło dodaj odrobinę zimnej wody. Gotowe ciasto wyłożyć na spód i boki okrągłej tortownicy.

W misce umieść wszystkie składniki kremu dyniowego. Upieczoną dynię, stałą część mleka kokosowego, masło orzechowe, pozostałe daktyle, cynamon oraz sól. Całość zblendować na gładką masę. Masę wylać na spód tarty, udekorować i włożyć do lodówki na noc, by krem zgęstniał.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments