Dynia jest uniwersalnym warzywem dostępnym przez cały rok. Jest świetną bazą niezliczonych dań i przetworów, a zwłaszcza bardzo smacznych słodkich wypieków. Aromatyczne ciasta i babeczki są proste do wykonania. Dla dbających o zdrowe odżywianie i liczących kalorie proponuję wegańską tartę dyniową z masłem orzechowym, idealną dla osób eliminujących ze swej diety gluten oraz cukier. Smacznego!
Ciasto dyniowe
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
50 dag miąższu z dyni
½ szklanki oleju
2 jajka
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
Szczypta soli
Cukier puder do posypania ciasta
Tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Dynię pokroić w kawałki, ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 200 stopni C, aż będzie miękka. Wystudzić i zmiksować na puree. W misce wymieszać mąkę, oba rodzaje cukru, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól.
Jajka zmiksować z dynią i olejem, wsypać sypkie produkty, dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem niewielkiej formy. Pie ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Babeczki dyniowe
Składniki:
25 dag mąki pszennej
50 dag miąższu z dyni
25 dag brązowego cukru
½ szklanki oleju
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki kardamonu
Przygotowanie:
Przygotować dynię w syropie: Drobno pokroić 15 dag dyni, wrzucić do rondelka, posypać 4 łyżkami brązowego cukru, wlać 2 łyki wody. Dusić, mieszając, aż płyn odparuje. Wystudzić. Pozostałą dynię pokroić w kawałki, zmiksować z jajkami. Dodać mąkę, resztę cukru, olej, proszek do pieczenia i przyprawy, wymieszać.
Ciastem napełnić do ¾ wysokości wyścielone papilotkami foremki, na wierzchu ułożyć niewielkie porcje dyni w syropie. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Babeczki wyjąć z foremek i ostudzić.
Tarta dyniowa z masłem orzechowym
Składniki:
Spód tarty:
100 g orzechów (mogą być orzeszki ziemne)
100 g suszonych daktyli
100 g wiórek kokosowych
100 g płatków owsianych
Krem dyniowy:
500 g upieczonej dyni
100 g masła orzechowego
puszka mleka kokosowego (tylko stała część)
100 g suszonych daktyli
łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Przygotowanie:
Dynię pokroić w kostkę, polać odrobiną oleju, wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok 25-30 min w temperaturze 180 stopni C. Daktyle (do spodu oraz do kremu dyniowego) namoczyć we wrzątku i odstawić na ok 30 min. Zblendować.
Orzechy, wiórki kokosowe i płatki owsiane zblendować na mąkę. Przełożyć do miski. Do miski dodać połowę zblendowanych daktyli i wymieszać, do uzyskania konsystencji ciasta. Jeśli ciasto nie będzie się kleiło dodaj odrobinę zimnej wody. Gotowe ciasto wyłożyć na spód i boki okrągłej tortownicy.
W misce umieść wszystkie składniki kremu dyniowego. Upieczoną dynię, stałą część mleka kokosowego, masło orzechowe, pozostałe daktyle, cynamon oraz sól. Całość zblendować na gładką masę. Masę wylać na spód tarty, udekorować i włożyć do lodówki na noc, by krem zgęstniał.