Jest to propozycja szybkiego posiłku, w którym soczyste, smażone kawałki piersi kurczaka duszone są w mleczku kokosowym z dodatkiem bambusa lub kiełków soi. Połączenie drobiu i dalekowschodnich składników tworzy delikatne i harmonijne danie. Dodatek strąka papryczki chilli delikatnie podkreśli jego orientalny smak. Bardzo dobrze komponuje się w towarzystwie ryżu, kasz czy klusek. Miłego gotowania! 🙂
Składniki:
(na 4 porcje)
4 filety z piersi kurczaka
2 ząbki czosnku
centymetrowy kawałek świeżego imbiru ( lub 1 łyżeczka zmielonego)
100 g kiełków soi lub 1 puszka bambusa
szalotka
tłuszcz do smażenia
sos:
1 puszka mleczka kokosowego
1-2 łyżki sosu sojowego lub ostrygowego
suszony strąk papryczki chilli
Przygotowanie:
Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę o boku ok. 1,5 cm.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, imbir drobno posiekać, szalotkę pokroić w cieniutkie talarki. Kiełki soi opłukać w zimnej wodzie i osączyć.
Rozgrzać na głębokiej patelni lub w woku tłuszcz. Podsmażyć kurczaka przez 2 minuty na dużym ogniu. Następnie wyjąć go z patelni i odłożyć na bok. Do tej samej, rozgrzanej patelni włożyć czosnek, imbir, kiełki oraz dymkę. Smażyć przez 2 minuty, mieszając.
Dolać mleczko kokosowe i kurczaka, zagotować. Całość dusić na średnim ogniu około 7 minut.
Doprawić sosem sojowym lub ostrygowym i chilli. Zagotować.