Wok jest tradycyjnym naczyniem, w którym można smażyć, gotować i dusić nie tylko azjatyckie dania. Przygotowanie w woku potraw trwa bardzo krótko, dlatego zanim zaczniemy z niego korzystać, należy wcześniej przygotować wszystkie składniki. Muszą być one oczyszczone i pokrojone na małe kawałki przed przystąpieniem do gotowania. Warzywa z woka, dzięki krótkiemu procesowi ogrzewania nie tracą swoich walorów smakowych ani składników odżywczych. Smacznego! 🙂
Smażone warzywa
Składniki:
100 g różyczek brokułów
100 g różyczek kalafiora
100 g brukselki
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu
1 łyżeczka przyprawy „Pięć smaków”
sól, pieprz
ciasto:
100 g mąki
75 ml białego wina
1 małe żółtko
1 białko
szczypta soli
skórka otarta z ½ cytryny
Przygotowanie:
Z miodu, sosu sojowego, octu i przypraw przygotować marynatę. Warzywa zblanszować w osolonej wodzie, osączyć, zalać marynatą i wstawić na noc do lodówki. Z pozostałych składników przygotować gładkie ciasto, moczyć w nim warzywa i smażyć je w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Warzywa z tofu
Składniki:
200 g tofu
2 dymki
½ strąka czerwonej papryki
50 g kiełków sojowych
2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
sól, pieprz
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki wina ryżowego (lub białego wytrawnego)
2 łyżki startego imbiru
½ łyżeczki cukru
75 ml wywaru warzywnego
mąka kukurydziana
4 namoczone grzybki chińskie
1 łyżka siekanego szczypioru
Przygotowanie:
Tofu pokroić w drobną kostkę, dymkę na kawałeczki o długości 2-3 cm. Paprykę pokroić na paseczki, kiełki sojowe przebrać. W woku rozgrzać olej, podsmażyć na nim tofu, posolić, popieprzyć, wyjąć z woka i zamarynować w sosie sojowym, winie, imbirze i cukrze.
W tłuszczu pozostałym po smażeniu tofu usmażyć warzywa, podlać je wywarem warzywnym i zaprawić mąką rozmieszaną z wodą. Dodać tofu razem z marynatą i grzyby. Całość zagotować, doprawić do smaku i posypać szczypiorkiem.
Kapusta na czerwono
Składniki:
400 g białej kapusty
½ strąka papryki
1 mały strączek chilli
1 ząbek czosnku
1 cebula
2 łyżki smalcu wieprzowego
½ tartego korzenia imbiru
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka octu
3 łyżki sosu sojowego
½ łyżeczki cukru
sól, pieprz
1 szklanka wywaru warzywnego
2 łyżki szczypiorku
Przygotowanie:
Kapustę oczyścić i poszatkować. Paprykę pokroić w cienkie paseczki. Posiekaną kapustę i paprykę zblanszować krótko w osolonej wodzie. Chilli wypestkować i posiekać razem z czosnkiem. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Na gorącym tłuszczu smażyć warzywa, chilli i cebulę, stale je przy tym mieszając. Dodać przyprawy i dodatki, wlać wywar. Całość zagotować, jeszcze raz doprawić i oprószyć szczypiorkiem.