Sam ryż na mleku jest daniem dietetycznym, prostym i uniwersalnym, można go jeść zarówno na gorąco, jak i na zimno. Wystarczy jednak do ryżu, dodać ulubione owoce i dodatki, by wyczarować wykwinty i niepowtarzalny deser. Jagody, migdały, toffi czy czekolada z ryżem – bez wątpienia są warte przygotowania! Smacznego 🙂
Czekoladowe risotto z jagodami
Składniki:
1 szklanka ryżu arborio
1 łyżka masła
3 łyżki miodu
1 łyżka kakao
2 szklanki wody
4 garści jagód (zimą można wykorzystać mrożone owoce)
2 garście płatków migdałowych
gałązka mięty
Przygotowanie:
Na patelni roztopić masło, wsypać ryż i uprażyć uważając, by się nie przypalił. Dodać szklankę wody i miód. Dusić na małym ogniu, stale mieszając, aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty.
Jagody umyć. Do ryżu dodać 2/3 jagód i kakao. Wlać resztę wody i dusić, nadal mieszając, do wchłonięcia płynu. Risotto wyłożyć na talerze, posypać migdałami, pozostałymi owocami i listkami mięty.
Ryż na mleku z wiśniami
Składniki:
1 szklanka ryżu
2 szklanki mleka
3 łyżki miodu
10 dag wiśni wydrylowanych, z kompotu
listki melisy do dekoracji
4 dag gorzkiej czekolady
cynamon
Przygotowanie:
Ryż ugotować na małym ogniu z mlekiem, cynamonem i 2 łyżkami miodu, stale mieszając. Wiśnie zmiksować z łyżką miodu.
Ugotowany, gorący ryż przełożyć do miseczek i ostudzić. Polać masą wiśniową. Na wierzchu posypać startą czekoladą. Miseczki udekorować listkami melisy.
Ryż toffi z rodzynkami
Składniki:
½ szklanki ryżu
1 szklanka mleka
½ puszki kajmaku
5 dag rodzynek
orzechy do dekoracji
Przygotowanie:
Rodzynki zalać wrzącą wodą. Odczekać min. 10 minut, by napęczniały. Odcedzić na sitku. Ryż ugotować na mleku, dodać kajmak i gotować, aż masa zgęstnieje. Dodać rodzynki, zamieszać. Masę przełożyć do małych pucharków i schłodzić. Delikatnie wyłożyć na talarze deserowe, udekorować orzechami.