Kurczak na zielono jest idealny dla wszystkich, ceniących szybkie i proste do wykonania dania. Zadowoli nawet najbardziej wybrednego smakosza. Pierś z kurczaka otulona aromatycznym sosem doskonale komponuje się z makaronem, kaszą czy ziemniakami. Wystarczy dowolna surówka lub dowolny dodatek, na przykład pomidor i pyszny obiad gotowy. Smacznego!
Składniki:
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka drobno posiekanego koperku i natki pietruszki
2 pory (zielone części)
1 łyżeczka startego korzenia imbiru
1 łyżka soku cytryny
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki mielonego kminku
szczypt pieprzu i ostrej papryki
4 piersi kurczaka
3 goździki
kawałek kory cynamonu
tłuszcz do smażenia
(opcjonalnie kapary)
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka przeciąć na połowę. Posolić, obsmażyć na patelni na której wcześniej, przez kilka sekund, smażone były goździki z cynamonem. Po obsmażeniu, mięso przełożyć do rondla. W czasie obsmażania piersi z kurczaka przygotować sos: jogurt połączyć z zieleniną, drobno posiekanym porem, imbirem, sokiem z cytryny oraz przyprawami.
Sosem polać mięso w rondlu, zagotować i gotować na małym ogniu przez 20 minut pod przykryciem. Pod koniec gotowania można dodać kapary, zamieszać i odkryć pokrywkę do odparowania nadmiaru wody.