Cukinia jest wdzięcznym warzywem, można ją wykorzystać praktycznie do wszystkiego. Jest doskonała w przetworach, w daniach na gorąco, w pasztetach, a nawet w ciastach. Cukinię można spożywać również na surowo, najlepiej w lubianych przez wszystkich sałatkach. Duszę każdej sałatki stanowi sos i dopiero dzięki niemu, delikatna cukinia wspaniale łączy się z pozostałymi składnikami. Smacznego!
Sałatka z cukinii z orzechami
Składniki:
1 młoda cukinia
1 łyżka soku z cytryny
1 szklanka kiełków z rzodkiewki
pęczek szczypiorku
3 łyżki posiekanych orzechów
Sos:
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, szczypta cukru
Przygotowanie:
Przygotować sos: rozetrzeć czosnek z solą, dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami sosu, lekko schłodzić. Cukinię umyć, wraz ze skórką wrzucić do lekko osolonego wrzątku, gotować 2-3 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą, ostudzić i wytrzeć do sucha.
Sparzoną cukinię pokroić w cienkie słupki, skropić sokiem z cytryny. Umyty i osuszony szczypiorek drobno pokroić. Połączyć z cukinią i kiełkami. Całość polać sosem i delikatnie wymieszać, wstawić do lodówki by sałatkę lekko schłodzić. Przed podaniem posypać posiekanymi orzechami.
Sałatka z cukinii i arbuza
Składniki:
200 g arbuza
200 g cukinii
200 g ogórka sałatkowego
2 łyżki soku z cytryny
Sos:
50 g jogurtu naturalnego
50 g kwaśnej śmietany
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki posiekanych ziół ( koperek, natka pietruszki, mięta, szczypiorek)
sól, pieprz
Przygotowanie:
Z arbuza wykroić miąższ i usunąć pestki, pokroić w kostkę. Cukinię i ogórki osuszyć, usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Pokrojonego arbuza, cukinię i ogórka przełożyć do miski i skropić sokiem z cytryny, schłodzić. Wszystkie składniki sosu wymieszać. Przed samym podaniem wymieszać wszystkie składniki sałatki.
* Zamiast arbuza można wykorzystać melon.
Sałatka z cukinii z cebulą
Składniki:
5 szklanek startej cukinii ze skórką
2 szklanki startej cebuli
2 czerwone papryki
5 łyżeczek soli
Sos:
1 szklanka octu winnego
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka pieprzu
sól cytrynowa
gorczyca
Przygotowanie:
Cukinię opłukać, ściąć końcówki, zetrzeć na ta tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce tak jak cukinię. W misce wymieszać cukinię z cebulą, posypać solą i odstawić na noc. Rano wypłukać na sicie.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, bardzo drobno posiekać. Dodać do cukinii z cebulą. Ocet winny zagotować z cukrem, pieprzem, solą i kilkoma ziarnami gorczycy, ostudzić i zalać sałatkę.
* Tak przygotowaną sałatkę można przełożyć do słoików, zapasteryzować i przechować na zimę. Temperatura pasteryzacji powinna wynosić 80 stopni C (UWAGA!! nie może być wyższa, gdyż warzywa staną się nieapetyczne).