Mięso z królika jest wciąż niedoceniane, a dla wielu wręcz nieznane. Szkoda, gdyż jest niebywale smaczne i zdrowe, a do tego, z powodzeniem może zastępować dziczyznę. Mięso królika polecane jest przy żywieniu małych dzieci, gdyż zawiera wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego rozwoju ludzkiego organizmu, a ponadto nie zawiera żadnych dodatków chemicznych, stosowanych przy hodowli innych zwierząt. Dobrze przyrządzony królik jest soczysty, delikatny i lekkostrawny. Królik po wrocławsku to gwarancja sukcesu kulinarnego, zawsze udaje się i jest pyszny! Smacznego gotowania!
Składniki:
comber i uda królika
100 ml śmietany
100 ml octu
200 ml wody
5 dkg cebuli
10 dag pieczarek
15 dag strąków papryki
3 dkg tartego chrzanu
2 dkg rodzynek
tłuszcz
2 dkg mąki
sól, pieprz, cukier
sok z cytryny
Przygotowanie:
Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, przełożyć do garnka. Zalać octem i wodą, zagotować, doprawić. Marynatę schłodzić i zalać porcje mięsa. Odstawić w chłodne miejsce do skruszenia na 24 godziny.
Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące, zarumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu.
Przełożyć mięso do rondla, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Paprykę i pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa pod koniec duszenia. Miękkie mięso wyjąć, pokroić na porcje.
Do sosu dodać śmietanę wymieszaną z pozostałą mąką oraz chrzanem, dodać rodzynki i chwilę całość poddusić. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sosem polać poporcjowane mięso.
* W ten sam sposób można przygotować zająca.