Połączenie kruchych babeczek i szarlotki, to duet doskonały. Do tego odrobina bitej śmietany sprawia, że babeczki są niebywale pyszne. Jeżeli nie macie czasu lub foremek do pieczenia babeczek, można takie gotowe, upieczone korpusy kupić w cukierni, i wypełnić je samodzielnie wykonanym nadzieniem z jabłek. Też będzie pysznie. Miłego pieczenia!

Składniki:

Ciasto kruche:

300 g mąki

125 g cukru

150 g masła

1 łyżka proszku do pieczenia

1 jajko i 1 żółtko

szczypta soli

Nadzienie:

4 jabłka

2 łyżki brązowego cukru

1 łyżka masła

cynamon w proszku

3 goździki

¼ puszki kajmaku

300 ml śmietany kremówki

½ torebki cukru wanilinowego

1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

Ciasto:

Z mąki, masła, cukru, proszku do pieczenia, jajka i soli szybko wyrobić ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Foremką do babeczki wyciąć koła i wylepić foremki do pieczenia, dociskając je lekko rękoma. Podziurkować widelcem dno, lekko zarumienić w piekarniku w temperaturze 180 stopni C.

Nadzienie:

Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w grubą kostkę. W rondlu rozpuścić masło z cynamonem i goździkami, dodać cukier, zamieszać. Dodać jabłka i dusić na małym ogniu, aż jabłka zmiękną.

Ubić śmietanę z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wyjąć wystudzone ciasto z foremek, na dnie wyłożyć 1 łyżeczkę kajmaku, na wierzchu wyłożyć porcję jabłek. Babeczki udekorować bitą śmietaną.

* Do smażonych jabłek można dodać garść rodzynek lub żurawiny. Do dekoracji można wykorzystać płatki migdałów.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments