Połączenie kruchych babeczek i szarlotki, to duet doskonały. Do tego odrobina bitej śmietany sprawia, że babeczki są niebywale pyszne. Jeżeli nie macie czasu lub foremek do pieczenia babeczek, można takie gotowe, upieczone korpusy kupić w cukierni, i wypełnić je samodzielnie wykonanym nadzieniem z jabłek. Też będzie pysznie. Miłego pieczenia!
Składniki:
Ciasto kruche:
300 g mąki
125 g cukru
150 g masła
1 łyżka proszku do pieczenia
1 jajko i 1 żółtko
szczypta soli
Nadzienie:
4 jabłka
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka masła
cynamon w proszku
3 goździki
¼ puszki kajmaku
300 ml śmietany kremówki
½ torebki cukru wanilinowego
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Ciasto:
Z mąki, masła, cukru, proszku do pieczenia, jajka i soli szybko wyrobić ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Foremką do babeczki wyciąć koła i wylepić foremki do pieczenia, dociskając je lekko rękoma. Podziurkować widelcem dno, lekko zarumienić w piekarniku w temperaturze 180 stopni C.
Nadzienie:
Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w grubą kostkę. W rondlu rozpuścić masło z cynamonem i goździkami, dodać cukier, zamieszać. Dodać jabłka i dusić na małym ogniu, aż jabłka zmiękną.
Ubić śmietanę z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wyjąć wystudzone ciasto z foremek, na dnie wyłożyć 1 łyżeczkę kajmaku, na wierzchu wyłożyć porcję jabłek. Babeczki udekorować bitą śmietaną.
* Do smażonych jabłek można dodać garść rodzynek lub żurawiny. Do dekoracji można wykorzystać płatki migdałów.