Zupa ziemniaczana cieszy się największą popularnością zimą. Można ją przygotować na wiele sposobów, wykorzystując różne dodatki i przyprawy. Zupę można przecierać i podawać w postaci jedwabistego kremu lub serwować z kawałkami jarzyn, pokrojonych w krążki. Można ją lekko zakwasić sokiem z cytryny lub doprawić śmietaną. Jedyne o czym należy pamiętać to, że głównym jej składnikiem są ziemniaki. Smacznego!
Składniki:
50 dag ziemniaków
2 dag suszonych grzybów
1 duża cebula
po 5 dag suszonych śliwek (bez pestek) i rodzynek
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki
kieliszek białego wina
sól
Przygotowanie:
Śliwki opłukać, zalać dwiema szklankami przegotowanej wody, umyte grzyby czterema i zostawić na 3 godziny. Ugotować w dwóch oddzielnych garnkach, przecedzić zostawiając wywary.
Rodzynki zalać winem, odstawić na 20 minut.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, zalać gorącym wywarem z grzybów, lekko osolić i gotować na małym ogniu 20 minut.
Cebulę obrać, drobno posiekać i zrumienić na stopionym maśle, posypać mąką, rozprowadzić wywarem ze śliwek. Dodać do zupy razem z pokrojonymi śliwkami i grzybami oraz rodzynkami z winem. Zagotować.
fot. Zdjęcie poglądowe