Wódka i likier cytrynowy znakomicie sprawdzają się w czasie wzmożonych zachorowań na grypę. Po przemarznięciu lub przy pierwszych objawach infekcji, warto rozgrzać się kieliszkiem aromatycznego trunku. Dodatkowo likier cytrynowy wspomaga trawienie, dodaje sił witalnych i wspaniale poprawia nastrój. Polecam cytrynowy trunek dr Górnickiej, który podnosi ciśnienie i dodaje energii.

Wódka cytrynowa

Składniki:

2 duże cytryny

½ kg cukru

1 litr spirytusu 70%

1 lir wody

Przygotowanie:

Umyć cytryny, wycisnąć z nich sok. Do cukru dodać sok z cytryn, zamieszać. W szklanym słoju zmieszać spirytus z wodą, dodać cukier nasączony sokiem z cytryn, zamknąć, potrząsnąć słojem i odstawić w ciemne miejsce na miesiąc.

Po miesiącu przefiltrować i rozlać do butelek. Przenieść butelki do piwnicy na dwa miesiące.

Likier cytrynowy

Składniki:

skórki z 2 dużych cytryn

1,5 litra spirytusu 70%

½ laski wanilii

1 kg cukru

0,5 litra wody

Przygotowanie:

Cytryny umyć, sparzyć, osuszyć, obrać skórkę, usunąć białą błonkę. Oczyszczoną skórkę włożyć do słoja, dodać wanilię, zalać 1 litrem spirytusu. Zamknąć słój, odstawić w ciemne miejsce na cztery dni. Zlać alkohol i przefiltrować.

Przygotować syrop z cukru i wody, zagotować, ostudzić i odszumować. Do słoja wlać syrop cukrowy, dodać przefiltrowany spirytus oraz dodać pozostałe 0,5 litra spirytusu. Dokładnie zamieszać, rozlać do butelek. Wynieść do piwnicy i odczekać trzy miesiące.

Cytrynowy trunek uzdrawiający

Sok z jednej cytryny i napar z 1 łyżki melisy zalać 1 szklanką wrzątku. Dodać 1 kieliszek wódki lub rumu.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments