Boczniaki to grzyby, które z każdym rokiem zyskują na popularności. Są bardzo smaczne, łagodne w smaku i delikatnie aromatyczne. Zastępują mięso i z powodzeniem można z nich przygotować dania à la flaczki, zapiekanki czy kotlety schabowe. Boczniaki są uznawane za grzyby lecznicze i co ważne, nie tracą swoich właściwości prozdrowotnych, nawet podczas obróbki termicznej. Jedzmy te magiczne grzyby dla ich smaku i dla ich niezwykłych zalet odżywczych. Smacznego!

Boczniaki à la schabowy

Składniki:

5 dużych kapeluszy boczniaka

4 łyżki mąki

2 jajka

4 łyżki startej bułki

3 łyżki masła

2 szklanki mleka

sól, pieprz

Przygotowanie:

Kapelusze boczniaka umyć, osuszyć, namoczyć przez 15 minut w mleku. Posolić i popieprzyć. Wyjąć grzyby z mleka, obtoczyć kolejno w mące, roztrzepanym jajku, na końcu w bułce tartej.

Smażyć z każdej strony na gorącym tłuszczu, aż do zrumienienia. Zmniejszyć ogień i smażyć około 10 minut.

Boczniaki à la flaczki

Składniki:

75 dkg boczniaka

2 marchewki

1 pietruszka

nieduży kawałek selera

kawałek białej części pora

1 cebula

4 szklanki rosołu

4 łyżki masła

1 łyżka mąki pszennej

1/3 szklanki śmietany

½ łyżki majeranku i tymianku

1 liść laurowy

6 ziaren pieprzu

3 ziarna ziela angielskiego

1 łyżeczka słodkiej papryki

imbir, starta gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Przygotowanie:

Warzywa oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ewentualnie drobno pokroić w paseczki). Boczniaki umyć i pokroić w paseczki. Rozgrzać głęboką patelnię z tłuszczem, przełożyć grzyby i warzywa, smażyć około 5 minut.

Dolać bulion, włożyć liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotować około 20 minut. Z mąki i dwóch łyżek masła ugnieść kulkę i włożyć ją do flaczków. Dodać pozostałe przyprawy, wymieszać, zagotować i dodać zahartowaną śmietanę.

* Flaczki podawać z pieczywem.

Zapiekanka z boczniaków

Składniki:

50 dag boczniaków

60 dag ziemniaków

2 jajka

2 cebule

2 ząbki czosnku

3 pomidory

1 szklanka śmietany

10 dkg startego żółtego sera

tłuszcz do smażenia

oregano, cząber, sól, pieprz

Przygotowanie:

Obrane i umyte ziemniaki pokroić w plasterki. Cebule obrać i pokroić w talarki. Boczniaki opłukać, osuszyć, pokroić w paseczki. Na dwóch patelniach osobno podsmażyć ziemniaki i grzyby.

Przygotować naczynie żaroodporne, wysmarować jego dno oraz ścianki tłuszczem. Układać naprzemiennie podsmażone ziemniaki, grzyby, cebulę i plastry pomidorów. Posypać solą i pieprzem. Jajka połączyć ze śmietaną, posolić, popieprzyć dodać sporo cząbru i oregano. Zalać tym zawartość naczynia żaroodpornego, posypać żółtym serem. Zapiekać pod przykryciem przez 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments