Kebaby i szaszłyki wywodzą się z centralnej Azji, a od jakiegoś czasu biją rekordy popularności również w Europie. Kebab występuje w wielu odmianach, najbardziej u nas znany to döner kebab, podawany w chlebku pita, z warzywami oraz sosem czosnkowym. W bardzo prosty sposób można przyrządzić kebab drobiowy i to we własnej kuchni, który również doskonale smakuje, zwłaszcza z własnoręcznie upieczonym chlebkiem oraz świeżymi warzywami i ulubionymi sosami. Smacznego!

Turecki kebab drobiowy

Składniki:

70 dag fileta z piersi drobiowej

2 cebule

sól, pieprz biały

Marynata

1 cebula

1 ząbek czosnku

2 łyżki oliwy

sok z 1 cytryny

3 liście laurowe

po 1 łyżeczce majeranku i oregano

1 łyżeczka mielonego sumaku

1 łyżeczka kurkumy

Przygotowanie:

Przyrządzić marynatę: cebulę i czosnek obrać, posiekać, zmiksować z oliwą, sokiem z cytryny, rozkruszonymi liśćmi laurowymi oraz pozostałymi przyprawami.

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do dużego naczynia, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać z marynatą. Wstawić na noc do lodówki. Pozostałe 2 cebule obrać, podzielić na cząstki.

Namoczyć patyczki do szaszłyków, nabijać naprzemiennie kawałki mięsa i cebuli. Szaszłyki grillować 10-15 minut, co jakiś czas obracając.

Bałkański kebab drobiowy

Składniki:

30 dag fileta z piersi drobiowej

20 dag pieczarek

1 cebula

¾ szklanki jogurtu greckiego

½ szklanki śmietany

2 łyżki oleju

1 łyżeczka czubrycy

sól, pieprz biały

chlebki pita

Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry, oprószyć solą i pieprzem. Pieczarki obrać, pokroić w talarki. Cebulę obrać, pokroić w piórka.

Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju, dołożyć cebulę i pieczarki. Smażyć 15 minut. Składniki przełożyć do żaroodpornego naczynia, trzymać w ciepłym piekarniku.

Na patelnię wlać jogurt i śmietanę, doprawić solą, pieprzem i czubrycy, wymieszać. Sos redukować ok. 5 minut. Chlebki pita nadziewać mięsem z warzywami, przykryć przyrządzonym sosem i od razu podawać.

Chlebek pita

Składniki:

50 dag mąki pszennej

3 dag drożdży

100 ml wody

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka cukru

sól

Przygotowanie:

Zagnieść ciasto ze składników. Przykryć je, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na okrągły placek, ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Przekroić na cztery części, w każdej naciąć kieszeń.

Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments