Przepis na tak przyrządzone skrzydełka z kurczaka wywodzi się z kuchni portugalskiej. Do usmażonych skrzydełek podaje się zazwyczaj surówkę z kapusty włoskiej z selerem. Niewątpliwym atutem tego przepisu, oprócz prostoty i wspaniałego smaku, jest to, że danie można serwować prosto z patelni. Smacznego!

Składniki:

1 kg skrzydełek

7 ząbków czosnku

30 ml białego wina

1 łyżka soli

4 łyżki oliwy z oliwek

1 papryczka chili

2 cytryny

2 liście laurowe

posiekana natka kolendry

Surówka z kapusty:

½ główki kapusty (500 g)

2 marchewki

50 g selera w plastrach

posiekany szczypior i natka pietruszki

pieprz, sól do smaku

1 łyżka octu

2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Skrzydełka skropić winem i 2 łyżkami oliwy, doprawić solą, połową czosnku, wyciśniętego przez praskę i pokrojoną w paseczki papryczką. Odstawić w chłodne miejsce.

Jedną cytrynę przekroić na połowę, drugą cytrynę pozostawić ze skórką i pokroić na ćwiartki.

Przygotować surówkę: kapustę i marchewkę pokroić w cienkie paseczki, dodać seler, szczypiorek i posolić. Całość wymieszać, posypać natką pietruszki i pieprzem, odstawić na później.

Rozgrzać pozostałą oliwę na głębokiej patelni, dodać liście laurowe i pozostały czosnek, zamieszać i dodać skrzydełka. Smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu przekręcając skrzydełka.

Gdy skórka na skrzydełkach zarumieni się, dodać pozostałą marynatę, dodać sok z jednej cytryny. Kontynuować smażenie, aż trochę marynata odparuje.

Surówkę doprawić oliwą i octem.

Zdjąć z ognia patelnię, posypać pokrojoną kolendrą. Obłożyć ćwiartkami drugiej cytryny.

Podawać skrzydełka prosto z patelni z miską surówki z kapusty.

Fot. Pexels/ Zdjęcie poglądowe

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments
www
www
1 rok temu

Smażone niezdrowe, ale od czasu do czasu można zjeść.