Przepis na tak przyrządzone skrzydełka z kurczaka wywodzi się z kuchni portugalskiej. Do usmażonych skrzydełek podaje się zazwyczaj surówkę z kapusty włoskiej z selerem. Niewątpliwym atutem tego przepisu, oprócz prostoty i wspaniałego smaku, jest to, że danie można serwować prosto z patelni. Smacznego!
Składniki:
1 kg skrzydełek
7 ząbków czosnku
30 ml białego wina
1 łyżka soli
4 łyżki oliwy z oliwek
1 papryczka chili
2 cytryny
2 liście laurowe
posiekana natka kolendry
Surówka z kapusty:
½ główki kapusty (500 g)
2 marchewki
50 g selera w plastrach
posiekany szczypior i natka pietruszki
pieprz, sól do smaku
1 łyżka octu
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Skrzydełka skropić winem i 2 łyżkami oliwy, doprawić solą, połową czosnku, wyciśniętego przez praskę i pokrojoną w paseczki papryczką. Odstawić w chłodne miejsce.
Jedną cytrynę przekroić na połowę, drugą cytrynę pozostawić ze skórką i pokroić na ćwiartki.
Przygotować surówkę: kapustę i marchewkę pokroić w cienkie paseczki, dodać seler, szczypiorek i posolić. Całość wymieszać, posypać natką pietruszki i pieprzem, odstawić na później.
Rozgrzać pozostałą oliwę na głębokiej patelni, dodać liście laurowe i pozostały czosnek, zamieszać i dodać skrzydełka. Smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu przekręcając skrzydełka.
Gdy skórka na skrzydełkach zarumieni się, dodać pozostałą marynatę, dodać sok z jednej cytryny. Kontynuować smażenie, aż trochę marynata odparuje.
Surówkę doprawić oliwą i octem.
Zdjąć z ognia patelnię, posypać pokrojoną kolendrą. Obłożyć ćwiartkami drugiej cytryny.
Podawać skrzydełka prosto z patelni z miską surówki z kapusty.
Fot. Pexels/ Zdjęcie poglądowe
Smażone niezdrowe, ale od czasu do czasu można zjeść.