Burgery wegetariańskie są doskonałym daniem, również dla osób, które nie jedzą mięsa. Kotleciki mogą być zrobione z roślin strączkowych, grzybów, orzechów, buraków czy sera. Roślinny Burger, roślinnemu burgerowi nierówny, więc proponuję moje ulubione wersje bezmięsnych burgerów, jedną z orzeszkami, a drugą z grzybami. Ważną rolę odgrywa również pieczywo, które powinno być wysokiej jakości, dlatego wybierajcie do swoich burgerów bułeczki, najlepiej z renomowanych piekarni. Smacznego!
Burger wegetariański
Składniki:
½ szklanki ostrego keczupu
¼ szklanki jogurtu naturalnego
2/3 szklanki płatków migdałowych
2/3 szklanki solonych orzeszków ziemnych
2/3 wyłuskanych ziaren słonecznika
½ szklanki posiekanej zielonej papryki
¼ szklanki posiekanej cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu winnego
sól
4 bułki do hamburgerów
dodatkowo:
4 liście sałaty
4 plasterki pomidora
Przygotowanie:
Połączyć ¼ szklanki keczupu z jogurtem i odstawić w chłodne miejsce. Migdały, orzeszki, ziarna słonecznika, paprykę, cebulę i czosnek rozdrobnić melakserem. W czasie miksowania dodawać pozostały keczup i ocet. Uzyskaną masę podzielić na 4 porcje, uformować z nich płaskie, okrągłe burgery.
Upiec burgery na ruszcie lub patelni do grilla. Bułki podpiec, nadkroić, włożyć do każdej po liściu sałaty, burgerze, plasterku pomidora i polać 2 łyżkami sosu keczupowo-jogurtowego.
Burger grzybowy
Składniki:
45 dag pieczarek
1 cebula
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
3 łyżki oleju
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz, sól do smaku
2 łyżki masła
2 łyżki oleju do smażenia
6 bułek do hamburgerów
do przybrania:
kilka liści sałaty
plasterki pomidora
sos tatarski lub majonez
Przygotowanie:
Grzyby dokładnie umyć, osuszyć, posiekać. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Do cebuli dodać grzyby i przesmażyć na złoty kolor. Zdjąć z ognia i przestudzić.
Do ostudzonej masy grzybowej dodać rozkłócone jajka i natkę pietruszki, dodać bułkę tartą i przyprawy, wymieszać.
Na patelni rozgrzać masło z olejem. Masę grzybową podzielić na 6 porcji. Z każdej uformować łyżką okrągłego burgera i usmażyć z obydwu stron na złoty kolor.
Zdjąć z patelni, osączyć na papierowym ręczniku, przełożyć do bułek z sałatą, pomidorem i sosem tatarskim lub majonezem.
Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels