Burgery wegetariańskie są doskonałym daniem, również dla osób, które nie jedzą mięsa. Kotleciki mogą być zrobione z roślin strączkowych, grzybów, orzechów, buraków czy sera. Roślinny Burger, roślinnemu burgerowi nierówny, więc proponuję moje ulubione wersje bezmięsnych burgerów, jedną z orzeszkami, a drugą z grzybami. Ważną rolę odgrywa również pieczywo, które powinno być wysokiej jakości, dlatego wybierajcie do swoich burgerów bułeczki, najlepiej z renomowanych piekarni. Smacznego!

Burger wegetariański

Składniki:

½ szklanki ostrego keczupu

¼ szklanki jogurtu naturalnego

2/3 szklanki płatków migdałowych

2/3 szklanki solonych orzeszków ziemnych

2/3 wyłuskanych ziaren słonecznika

½ szklanki posiekanej zielonej papryki

¼ szklanki posiekanej cebuli

1 ząbek czosnku

1 łyżka octu winnego

sól

4 bułki do hamburgerów

dodatkowo:

4 liście sałaty

4 plasterki pomidora

Przygotowanie:

Połączyć ¼ szklanki keczupu z jogurtem i odstawić w chłodne miejsce. Migdały, orzeszki, ziarna słonecznika, paprykę, cebulę i czosnek rozdrobnić melakserem. W czasie miksowania dodawać pozostały keczup i ocet. Uzyskaną masę podzielić na 4 porcje, uformować z nich płaskie, okrągłe burgery.

Upiec burgery na ruszcie lub patelni do grilla. Bułki podpiec, nadkroić, włożyć do każdej po liściu sałaty, burgerze, plasterku pomidora i polać 2 łyżkami sosu keczupowo-jogurtowego.

Burger grzybowy

Składniki:

45 dag pieczarek

1 cebula

2 jajka

4 łyżki bułki tartej

3 łyżki oleju

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

szczypta gałki muszkatołowej

pieprz, sól do smaku

2 łyżki masła

2 łyżki oleju do smażenia

6 bułek do hamburgerów

do przybrania:

kilka liści sałaty

plasterki pomidora

sos tatarski lub majonez

Przygotowanie:

Grzyby dokładnie umyć, osuszyć, posiekać. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Do cebuli dodać grzyby i przesmażyć na złoty kolor. Zdjąć z ognia i przestudzić.

Do ostudzonej masy grzybowej dodać rozkłócone jajka i natkę pietruszki, dodać bułkę tartą i przyprawy, wymieszać.

Na patelni rozgrzać masło z olejem. Masę grzybową podzielić na 6 porcji. Z każdej uformować łyżką okrągłego burgera i usmażyć z obydwu stron na złoty kolor.

Zdjąć z patelni, osączyć na papierowym ręczniku, przełożyć do bułek z sałatą, pomidorem i sosem tatarskim lub majonezem.

Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments