Łąki i ogrody to prawdziwa skarbnica wspaniałych roślin, które są świetnym składnikiem sałatek i surówek. Już od wczesnej wiosny warto zbierać młodziutkie liski pokrzywy, babki, dzikiego czosnku, kwiatów nagietka, nasturcji, mniszka lekarskiego, by przygotować z nich pełną witamin i minerałów przystawkę. Ważne, by zbierać liście i kwiaty z młodych roślin, najlepiej wczesną wiosną. Smacznego!
Sałatka z nagietka z chrzanem
Składniki:
30 g chrzanu tartego
4 jajka na twardo
pęczek koperku
240 g kwiatostanów – płatków nagietka
160 g śmietany
pęczek szczypiorku
100 g twarogu
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wypłukane i osączone kwiaty nagietka posiekać razem ze szczypiorkiem, pokruszyć twaróg. W salaterce razem wymieszać, posolić, popieprzyć, dodać śmietanę i chrzan, wymieszać.
Jajka pokroić w plasterki. Na półmisku wyłożyć zawartość salaterki, udekorować jajkami oraz posiekanym koperkiem.
Sałatka z pokrzywy i babki
Składniki:
20 liści babki
200 g liści młodej pokrzywy
1 cebula
2 jajka na twardo
posiekane natka pietruszki i koperek (2 łyżki stołowe)
2 łyżki octu winnego
4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Liście młodej pokrzywy umyć i osączyć. Przygotować solankę: 1 łyżka soli na 1 litr wody. Liście babki na 20 minut zalać osoloną wodą, osączyć na durszlaku i drobno posiekać. Cebulę obrać i drobno posiekać.
Jajka posiekać, wymieszać z pokrzywą, babką, cebulą, natką i koperkiem. Przygotować sos: wymieszać oliwę z octem. Sałatkę zalać sosem.
Sałatka ziemniaczana z nagietkiem
Składniki:
60 g kwiatostanu nagietka
200 g szczypiorku
1 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach.
Sos:
20 g cukru
10 g octu winnego
350 g oliwy z oliwek
pieprz czarny i sól do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki po ostudzeniu obrać z łupinki, pokroić na plasterki. W salaterce wymieszać ziemniaki, posiekany szczypiorek, kwiaty nagietka. Przygotować sos: połączyć wszystkie jego składniki i wlać do salaterki, całość delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 10 minut, by smaki się przegryzły.
Surówka z mniszka
Składniki:
400 g liści mniszka
2 jajka na twardo
200 g kapusty kiszonej
80 g śmietany
100 g szczypiorku
sól
Przygotowanie:
Liście mniszka i szczypiorek posiekać. Kapustę kiszoną odsączyć, posiekać. Jajka na twardo pokroić w cząstki. Wszystkie składniki przełożyć do miski, zalać śmietaną, posolić do smaku, wymieszać.
Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels