Łąki i ogrody to prawdziwa skarbnica wspaniałych roślin, które są świetnym składnikiem sałatek i surówek. Już od wczesnej wiosny warto zbierać młodziutkie liski pokrzywy, babki, dzikiego czosnku, kwiatów nagietka, nasturcji, mniszka lekarskiego, by przygotować z nich pełną witamin i minerałów przystawkę. Ważne, by zbierać liście i kwiaty z młodych roślin, najlepiej wczesną wiosną. Smacznego!

Sałatka z nagietka z chrzanem

Składniki:

30 g chrzanu tartego

4 jajka na twardo

pęczek koperku

240 g kwiatostanów – płatków nagietka

160 g śmietany

pęczek szczypiorku

100 g twarogu

Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wypłukane i osączone kwiaty nagietka posiekać razem ze szczypiorkiem, pokruszyć twaróg. W salaterce razem wymieszać, posolić, popieprzyć, dodać śmietanę i chrzan, wymieszać.

Jajka pokroić w plasterki. Na półmisku wyłożyć zawartość salaterki, udekorować jajkami oraz posiekanym koperkiem.

Sałatka z pokrzywy i babki

Składniki:

20 liści babki

200 g liści młodej pokrzywy

1 cebula

2 jajka na twardo

posiekane natka pietruszki i koperek (2 łyżki stołowe)

2 łyżki octu winnego

4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Liście młodej pokrzywy umyć i osączyć. Przygotować solankę: 1 łyżka soli na 1 litr wody. Liście babki na 20 minut zalać osoloną wodą, osączyć na durszlaku i drobno posiekać. Cebulę obrać i drobno posiekać.

Jajka posiekać, wymieszać z pokrzywą, babką, cebulą, natką i koperkiem. Przygotować sos: wymieszać oliwę z octem. Sałatkę zalać sosem.

Sałatka ziemniaczana z nagietkiem

Składniki:

60 g kwiatostanu nagietka

200 g szczypiorku

1 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach.

Sos:

20 g cukru

10 g octu winnego

350 g oliwy z oliwek

pieprz czarny i sól do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki po ostudzeniu obrać z łupinki, pokroić na plasterki. W salaterce wymieszać ziemniaki, posiekany szczypiorek, kwiaty nagietka. Przygotować sos: połączyć wszystkie jego składniki i wlać do salaterki, całość delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 10 minut, by smaki się przegryzły.

Surówka z mniszka

Składniki:

400 g liści mniszka

2 jajka na twardo

200 g kapusty kiszonej

80 g śmietany

100 g szczypiorku

sól

Przygotowanie:

Liście mniszka i szczypiorek posiekać. Kapustę kiszoną odsączyć, posiekać. Jajka na twardo pokroić w cząstki. Wszystkie składniki przełożyć do miski, zalać śmietaną, posolić do smaku, wymieszać.

Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments