Lubelski kalendarz letnich atrakcji dopełni kolejne wydarzenie skierowane do mieszkanek i mieszkańców oraz gości odwiedzających nasze miasto. W dniach 21-22 czerwca po raz pierwszy w Lublinie odbędzie się „Dzień Cebularza” – święto lubelskiego przysmaku. W programie m.in.: warsztaty, spacery, instalacje artystyczne, mapping oraz degustacje.
– Znany wszystkim mieszkankom i mieszkańcom Lubelszczyzny pszenny placek z cebulą i makiem stał się inspiracją do stworzenia nowego, miejskiego wydarzenia. „Dzień Cebularza” będzie zarówno doskonałą okazją do odkrywania na nowo tego charakterystycznego, lubelskiego wypieku, jak i okazją do poznania jednego z najbardziej charakterystycznych smaków naszego miasta. Serdecznie zachęcam wszystkich zainteresowanych do udziału w zaplanowanych atrakcjach – mówi Beata Stepaniuk-Kuśmierzak, zastępczyni prezydenta Lublina ds. kultury, sportu i partycypacji.
Wydarzenie rozpocznie się w piątek (21 czerwca). W tym dniu zapraszamy do partnerskich piekarni po zakup cebularzy. W wybranych lokalach gastronomicznych pojawi się specjalne menu z cebularzem w roli głównej lub nim zainspirowane. Dodatkowo wieczorem odbędzie się spacer z Przewodnikiem Inspiracji, który zostanie zwieńczony mappingiem na fasadzie Wieży Trynitarskiej. Ponadto podróżni, którzy tego dnia przyjadą do Lublina zostaną „przywitani” cebularzem na Dworcu Lublin.
– Turystyka kulinarna zatacza coraz szersze kręgi, a skojarzenia danego miejsca z produktem stanowiącym jego kulinarne dziedzictwo, zyskują coraz większe znaczenie, stając się pewnego rodzaju etykietą, rozpoznawalną przez turystki i turystów. Stąd pomysł na nowe miejskie wydarzenie, które będzie wpisywało się w ten trend, poprzez promocję cebularza – jednego z najbardziej znanych produktów tradycyjnych Lubelszczyzny – mówi Marcin Kęćko, dyrektor Biura Rozwoju Turystyki Urzędu Miasta Lublin.
Harmonogram oraz wszelkie informacje o zapisach na poszczególne atrakcje znajdują się na stronie www.lublin.eu/cebularz.
Źródło: Miasto Lublin