Omlet to danie, które można jeść codziennie. Jest świetnym posiłkiem dla wszystkich, ze względu na białko jaj, zawierające dziewięć aminokwasów, niezbędnych do budowania i wzmacniania mięśni i tkanek. By urozmaicić omlet, za każdym razem można dodawać do niego różne dodatki. Świetnie smakuje na przykład z pieczarkami, papryką i wędliną. Smacznego!
Składniki:
250 g pieczarek
½ szklanki marchewki pokrojonej w kostkę
½ puszki groszku konserwowego
1 mała cebula
6 jajek
¼ szklanki mleka
sól, pieprz do smaku
masło do smażenia
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać pokrojone pieczarki, marchewkę i cebulę, doprawić solą i pieprzem, przesmażyć.
Jajka umyć, wbić do miski, dodać mleko. Ubić mikserem na jednolitą masę.
Do patelni z pieczarkami dodać odsączony groszek. Zamieszać zawartość patelni, zalać masą jajeczną. Smażyć, aż omlet będzie całkowicie ścięty.