Na targach możemy znaleźć zarówno nasze rodzime jagody, jak i borówki amerykańskie. Obydwa owoce są niezwykle zdrowe i bogate w cenne składniki odżywcze. Sprawdź, czym powinniśmy się częściej delektować: jagodami czy borówkami amerykańskimi?
Jagoda, czyli borówka czarna i borówka amerykańska działają uspokajająco i przeciwbólowo, a także obniżają poziom „złego” cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom „dobrego” (HDL). Obydwa owoce stosuje się także w leczeniu zespołu przewlekłego zmęczenia, infekcji skóry, zaburzeń przewodu pokarmowego, a także chorób nerek i układu moczowego, ponieważ uniemożliwiają bakteriom przyleganie do nabłonka dróg moczowych.
Z kolei borówka amerykańska jest skuteczniejsza w profilaktyce niektórych chorób nowotworowych i może zapobiegać marskości wątroby.
Właściwości zdrowotne jagód
Badania naukowe dowodzą, że czarna jagoda zawiera więcej garbników i jest lepszym źródłem antyoksydantów niż borówka amerykańska, dzięki czemu skuteczniej opóźnia proces starzenia.
Suszone jagody i jej liście zawierają dużą ilość garbników, które uszczelniają błony śluzowe żołądka, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii i spowalniają ruchy robaczkowe jelit.
Dzięki zawartości garbników jagoda posiada właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Ponadto garbniki neutralizują toksyny i blokują ich wchłanianie przez błony śluzowe jelita. Ekstrakty z jagód stosuje się również w zaburzeniach mikrokrążenia w gałce ocznej oraz przy chorobach siatkówki oka.
Borówka amerykańska – właściwości prozdrowotne
Borówka amerykańska zawiera duże ilości fitoestrogenów, czyli hormonów roślinnych, które skutecznie blokują działanie enzymów przyczyniających się do powstawania tzw. nowotworów hormonozależnych, np. niektórych nowotworów piersi, tarczycy czy wątroby (zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn). Podobne, antynowotworowe właściwości mają też obecne w borówkach: kwas foliowy oraz kwas egalowy.
Borówka amerykańska jest także stosowana w leczeniu chorób oczu, takich jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej.
Więcej o właściwościach borówek oraz jagód przeczytacie na poradnikzdrowie.pl