Sezon na ogórki rozpoczęty, dlatego zachęcam do zrobienia delikatnych ogórków w zalewie octowej i pysznych ogórków z gorczycą i jabłkami. Kto jeszcze nie jadł „krokodylków”, to ma okazję zrobić je na zimę. Są one genialnym dodatkiem do wędlin i serów. Są przyjemnie pikantne i charakterne dzięki dodatkom takim jak chili i czosnek. Te ogóreczki uzależniają, dlatego zróbcie podwójną ilość, by w zimie delektować się nimi do woli. Podaję również sprawdzony przepis na sałatkę z ogórków. Robię ją co roku i wykorzystuję jako dodatek do drugich dań, z dodatkiem jogurtu naturalnego lub śmietany. Smacznego!
Składniki:
na 3-4 słoiki (po ok. 1 l)
2 kg sporych ogórków do kiszenia
3 łyżki soli
kilka gałązek świeżego estragonu i kopru
po 1 łyżeczce ziarnistego pieprzu i ziela angielskiego
4 łyżeczki ziaren gorczycy
1 ½ litra octu winnego
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Ogórki wyszorować pod bieżącą wodą, ponakłuwać igłą i ułożyć w misce. Posypać 3 łyżkami soku i zalać niewielką ilością wody (tylko tyle, by ogórki były przykryte). Zamknąć miskę i odstawić na noc.
Słoiki umyć i wyparzyć wrzątkiem. Ogórki odcedzić, opłukać i osączyć na papierowym ręczniku. Układać w słoikach wraz z ziołami i przyprawami.
Ocet zagotować z 6 szklankami wody (1 ½ litra), dodać cukier i ½ łyżeczki soli. Gorącym wywarem zalać ogórki i natychmiast zakręcić słoiki.
Odstawić na 4 tygodnie w chłodne miejsce. Trwałość ok. 6 miesięcy.
Ogórki z gorczycą i jabłkami
Składniki:
na 5 słoików (po ok. ½ l)
3 duże ogórki sałatkowe (po ok. 60 dag)
2 kwaskowate jabłka
½ litra octu ryżowego lub białego winnego
15 dag cukru
5 dag ziaren gorczycy
5 listków laurowych
Przygotowanie:
Ogórki obrać, pokroić wzdłuż na pół, za pomocą łyżeczki usunąć pestki, a następnie pokroić w cienkie paski długości 4-5 cm.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki.
Ocet wymieszać z cukrem i 2 szklankami wody, zagotować. Dodać ogórki i jabłka, powtórnie doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 24 godziny.
Słoiki umyć, wyparzyć. Osączone jabłka i ogórki układać w słoikach, przekładać ziarnami gorczycy i listkami laurowymi.
Ocet ponownie zagotować, przestudzić. Letnim wywarem zalać ogórki, tak by były dokładnie przykryte. Słoiki zamknąć i odstawić na co najmniej tydzień.
Trwałość ok. roku.
Krokodylki
Składniki:
2½ kg ogórków
1½ główki czosnku
4 łyżki soli
2 łyżeczki chili
0,5 kg cukru
8 łyżek oleju
1½ szklanki octu spirytusowego 10%
Przygotowanie:
Ogórki pokroić wzdłuż w ćwiartki, przełożyć do garnka, zasypać solą, wymieszać i zostawić na noc (minimum na 8 godzin).
Wylać sok. Posypać chili, dodać rozgnieciony lub pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek, wymieszać.
W rondelku zagotować olej z octem i z cukrem. Zalać ogórki wrzącą zalewą. Wymieszać. Odstawić na min. 6 godzin. Nałożyć do słoiczków i zakręcić.
Nie ma potrzeby pasteryzowania, świetnie przechowują się cały rok.
Sałatka z ogórków
Składniki:
5 kg ogórków
1 kg marchewki
1 kg cebuli
sól
Zalewa:
Proporcja na 1 kg ogórków
2 szklanki wody
2 szklanki cukru
1 szklanka octu spirytusowego 10%
Do miski włożyć poszatkowane w talarki ogórki i marchewkę, posolić.
Do oddzielnego naczynia włożyć cieniutko pokrojoną cebulę, posolić. Wszystko odstawić na noc.
Następnego dnia całą zawartość misek odcedzić na sicie.
Zagotować zalewę.
Odsączone składniki przełożyć do słoików, zalać gorącą zalewą. Zakręcone słoiki pasteryzować ok. 15 minut.
Smacznego! 🙂
Bardzo lubimy ” krokodylki “
dot. krokodylków. Czy zalewę (olej,ocet,cukier),wlać do słoików, czy wylać?
Zalewę wraz z ogórkami przekładamy do słoiczków (preferuję mniejsze). Nie ma potrzeby pasteryzować.